Als derde uit referendumbeweging aast ook GeenPeil op Kamerzetels

Na de twee gezichten van het Oekraïne-referendum - Jan Roos en Thierry Baudet - gaat ook GeenPeil zelf meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De uit GeenStijlvoortgekomen politieke beweging presenteert vanmiddag in Amersfoort journalist Jan Dijkgraaf (54, onder andere ex-Metro) als lijsttrekker.

Remco Meijer
De bus van GeenPeil mag weer van stal gehaald worden. Beeld anp
De bus van GeenPeil mag weer van stal gehaald worden.Beeld anp

In een verklaring, geschreven door Bart Nijman, staat dat de nieuwe partij 'ditmaal voor de voltreffer' wil gaan. GeenPeil dwong vorig jaar met een handtekeningenactie een referendum af over het associatieverdrag met Oekraïne, dat op 6 april werd gehouden. Bij een opkomst van 32,3 procent stemde 61 procent van de bevolking tegen. Het kabinet beraadt zich sindsdien over wat het met deze uitslag aanmoet.

GeenPeil zegt 'geen politieke partij in de klassieke betekenis van het woord' te zullen worden. 'Het draait volledig om directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht', schrijft Nijman. 'Iedereen die denkt dat GeenPeil binnen de gevestigde orde volgens de spelregels van het establishment gaat meedoen aan het Haagse toneelstukje, moet ff twee keer nadenken.' Dijkgraaf wil niet reageren.

Eerder verbonden de gezichten van het Oekraïne-referendum zich ieder voor zich aan een nieuwkomer. 'Opiniemaker' Jan Roos is beoogd lijsttrekker van VoorNederland. Die partij heeft al enige tijd de meer dan duizend leden die nodig zijn om subsidie te krijgen. Ze ging aanvankelijk in zee met oud-advocaat Bram Moszkowicz, maar deze haakte al snel af.

VNL komt voort uit de bij de PVV van Geert Wilders vertrokken Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes. In peilingen schommelt VNL rond 1 zetel.

Eerder meldde een andere voorvechter van het referendum, Thierry Baudet, dat hij zijn Forum voor Democratie wil omvormen tot politieke partij. Hij heeft onder meer steun van de hoogleraar rechten aan de Leidse universiteit Paul Cliteur.

Jan Roos is op pad met VNL. Beeld anp
Jan Roos is op pad met VNL.Beeld anp

Forum voor Democratie

GeenPeil heeft bij herhaling laten weten de stap van Roos en Baudet af te keuren, maar zegt op de site uit boosheid over het getalm van premier Rutte nu toch in actie te willen komen. Nijman van GeenPeil noemde zijn vroegere kompanen Roos en Baudet 'narcisten, egocentrische opportunisten, ijdele mannetjes' en zei: 'Ik heb iets tegen journalisten die de politiek ingaan.'

Kiezers die ontevreden zijn over de bestaande partijen kunnen op 15 maart ook terecht bij Denk van de voormalige PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, en bij Nieuwe Wegen van voormalig PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Lijsttrekker Henk Krol van 50Plus - ook oud-journalist en al in de Kamer gekozen - zei zondagochtend bij WNL dat hij 'over honderd dagen aan de formatietafel wil zitten'.

Thierry Baudet waagt zijn kans met Forum voor Democratie. Beeld anp
Thierry Baudet waagt zijn kans met Forum voor Democratie.Beeld anp
Meer over