Als de afwas is gedaan, staat Arlesey Town al met 2-0 voor

De FA Cup is 's werelds oudste bekercompetitie. De Volkskrant volgt vanaf de start het spoor van de winnaar, tot de finale op Wembley. Aflevering 4: Terug in Arlesey, dat voor een bekerstuntje zorgt.

PATRICK VAN IJZENDOORN

Vijf minuten voor het begin van de wedstrijd wordt de rust in de bestuurskamer van Arlesey Town verstoord door hiphopmuziek vanuit de kleedkamer. 'Voor elke wedstrijd mag een speler een opwarmdeuntje uitkiezen', legt Arlesey's voetbaldirecteur Gary King uit. 'Het is elke week iets anders, maar ik hoor nooit het verschil.'

Wat het ook geweest moge zijn, de voetbalvitaminen waren goed gekozen. Tien minuten later staat de thuisploeg al met 2-0 voor. De 84 jaar oude clubveteraan Jim Anderson is net op tijd klaar met het afdrogen van de kopjes en schoteltjes in de bestuurskamer om de 3-0 te zien.

De ongeveer 250 aanwezigen bij deze wedstrijd in de derde kwalificatieronde van de FA Cup zien het scoreverloop met ongeloof aan, niet in het minst de zeventig meegereisde aanhangers van Brackley Town.

Vorig jaar verloren de gasten uit het nabijgelegen Northamptonshire hier ook, voor de competitie, maar sindsdien zijn 'The Saints' voor de derde keer in acht jaar gepromoveerd. Sterker, Brackley heeft sinds de zomer alle wedstrijden gewonnen en staat ruim bovenaan in de Conference North, de op een na hoogste amateurdivisie van het Engelse voetbal.

Het succes van de 122 jaar oude club uit het Formule 1-stadje Brackley heeft te maken met de teloorgang van de profclub Rushden & Diamonds. Onder een rijke eigenaar schoot deze fusieclub omhoog, maar toen de weldoener er geen zin meer in had, ging het even snel bergafwaarts.

Spelers sloten zich aan bij omliggende clubs, zoals Brackley, en het stadion wordt nu gebruikt door Kettering Town. Deze voormalige profclub speelt in de zelfde divisie als Arlesey, maar begon met tien minpunten als straf voor financieel wanbeleid.

Voor de twee verenigingen die op deze zonnige oktobermiddag de aanwezigen vermaken, zijn dat schrikbeelden. 'Financiële risico's zijn bij ons taboe', verzekert Brackley-voorzitter Sara Crannage. Ze volgt het bekerduel nabij de cornervlag, terwijl haar zoontje in de bestuurskamer is achtergebleven om computerspelletjes te spelen.

'We proberen op creatieve manieren uit de kosten te komen. Zo betalen we de ellenlange reizen naar de uitwedstrijden uit loterijopbrengsten. Maar de FA maakt het er niet makkelijker op met haar regeltjes. Als we nu wéér promoveren, moeten we de kleedkamers van 16 naar 18 vierkante meter uitbreiden', zegt het voormalige fotomodel, dat haar roodwitte mannen net voor rust een tegentreffer ziet maken.

Hoewel Arlesey weer uitloopt naar 4-1, geven de Brackley-fans de hoop niet op. 'That's a bloody corner, ref!', roept David Callenen, terwijl hij zijn pijp stopt, 'maar eerlijk is eerlijk, we kunnen moeilijk de scheids de schuld geven voor ons spel.'

Kort voor tijd ontspint zich een thriller als Brackley twee keer scoort en vier opgelegde kansen mist.

'Dit was de gekste bekerwedstrijd die ik in veertig jaar heb gezien,' zegt de in Fred Flintstone-shirt gehulde Chris Barritt, die alle Brackley-wedstrijden verslaat voor de BBC. 'Mijn vrouw zei nog: 'Hoe kan dat? Jouw clubje heeft verloren en toch ben je dolenthousiast? Tja, dat is nou de FA Cup. hè.'

De weg tot nu toe:

Preliminaire kwalificatieronde Dulwich Hamlet - Hythe Town 1-0

Eerste kwalificatierondeGodalming Town - Dulwich Hamlet2-2 (Dulwich wint replay)

Tweede kwalificatierondeArlesey Town - Dulwich Hamlet 1-0

Derde kwalificatierondeArlesey Town - Brackley Town 4-3

undefined

Meer over