Nieuws

Als daling aantal ziekenhuisopnamen eenmaal is ingezet, zal die aanhouden, verwacht het OMT

Pas als de daling van het aantal nieuwe opnamen van coronapatiënten in het ziekenhuis duidelijk is ingezet, vindt het Outbreak Management Team (OMT) het acceptabel om de teugels verder te laten vieren. Hoe zeker is deze daling?

 Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan het Limburgse Zuyderland-ziekenhuis.  Beeld ANP
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan het Limburgse Zuyderland-ziekenhuis.Beeld ANP

De tekenen zijn sinds enkele dagen gunstiger. Het aantal nieuwe opnamen in het ziekenhuis vertoont duidelijk een dalende lijn. Het OMT hanteert in zijn meest recente advies als vuistregel dat het aantal nieuwe opnamen met 20 procent moet zijn verlaagd. De modellen van het RIVM gaan ervan uit dat de daling, eenmaal ingezet, zal aanhouden.

Door een combinatie van warmer weer en het hogere vaccinatietempo zal dan logischerwijs ook de drukte in de ziekenhuizen verminderen. Het OMT is alleen onzeker over het tijdstip waarop de daling daadwerkelijk is ingezet. Om daar meer zekerheid over te hebben, is de vuistregel van 20 procent daling bedacht.

Over ziekenhuisopnamen zijn veel verschillende getallen beschikbaar, zodat het kabinet enige ruimte heeft om de trends naar eigen inzicht te interpreteren. Omdat de capaciteit op de intensive care eerder aan zijn grenzen komt en het over veel ziekere mensen gaat, is de situatie op de ic’s altijd de belangrijkste graadmeter geweest.

Op de intensive care gaat het duidelijk beter dan twee weken geleden. In de week tot 7 april werden dagelijks gemiddeld 54 patiënten opgenomen, sindsdien is het aantal nieuwe opnamen met 26 procent gedaald naar 40 nieuwe patiënten per dag. Het streven is minder dan tien ic-opnamen per dag.

De situatie bij de gewone ziekenhuisbedden is iets minder gerieflijk, maar ook hier dalen de cijfers. Het aantal nieuwe opnamen is in een maand tijd met 14 procent gedaald naar 228 per dag.

Door de lagere instroom neemt ook de drukte iets af, hoewel het even duurt voordat het effect zichtbaar is. De totale bezetting in het ziekenhuis is sinds 30 april met 6 procent gedaald naar 2.487. Op de intensive care is het aantal patiënten sinds het hoogtepunt van 25 april met een kleine 10 procent gedaald naar 757.

Het OMT heeft als specifiek doel dat de bezetting van de intensive care in de zomermaanden lager moet zijn dan 250 patiënten. Zover is het nog niet.

Ondanks de recente daling blijven er gevaren loeren. Nieuwe varianten van het virus kunnen mogelijk meer schade berokkenen en het hogere vaccinatietempo moet aanhouden. Het is bovendien al vaker voorgekomen dat een daling omslaat in een stijging. Ook in januari en maart waren tijdelijke verbeteringen zichtbaar.

Door storingen bij de registratie en de meivakantie bieden de meest recente cijfers over besmettingen momenteel weinig houvast, maar er lijkt een stijging te zien van het aantal besmettingen onder twintigers.

Van de jongeren komt een klein gedeelte in het ziekenhuis, maar als de besmettingen blijven stijgen in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 kan dit uiteindelijk toch om veel patiënten gaan.

Extra complicatie voor het kabinet is dat de cijfers over ziekenhuisopnamen altijd enige vertraging tonen. Iemand die besmet raakte en later ernstig ziek is, komt pas zo’n drie weken na de besmetting in het ziekenhuis. Over de effecten van de vorige versoepelingen van eind april op ziekenhuisopnamen valt dus nog niet zoveel te zeggen.

Ook de gevolgen van de drukte op Koningsdag zijn onzeker. En wie weet hebben de schoolvakanties in mei ook effect op de cijfers. Het kabinet zal bij het sturen in de achteruitkijkspiegel moeten blijven kijken.

Meer over