"Als Bord'eau geen ster krijgt vreten wij een Rode Gids op, die kunnen ze hier vast heel lekker klaarmaken"

Mac van Dinther gaat eten in Bord'eau.

null Beeld

Het thema is feest. Is het feest bij Bord'eau? Vandaag nog niet, maar overmorgen waarschijnlijk wel. Dan komt de nieuwe Michelingids uit. Iedereen die het weten kan tipt Bord'eau voor een eerste ster. Een zekerheidje, zoals voetbaltrainers zeggen. Bord'eau is het restaurant van hotel l'Europe.

Chic dus? De entree is alvast erg feestelijk. We komen binnen door een mooie ouderwetse draaideur, steken de luisterrijke rode lobby over naar het restaurant waar men de deur al openhoudt en de gastheer ons neervlijt in witleren kuipstoeltjes met uitzicht op de Munt by night. Obers in slipjassen en serveersters met witte handschoentjes draven geluidloos heen en weer over een dik auberginekleurig tapijt tussen goudkleurige wanden. Het straalt een vanzelfsprekende, bijna genante weldaad uit. Alsof er buiten geen crisis woedt.

Niet zeuren, het is feest. Iets gegeten waarvan je zegt: dat is een ster waard? Ja. De beste rode mul in jaren. Twee strakke balkjes donkerroze vis met een prachtig huidje van knapperige zuurdesem. Een touch of genius. Goede mul heeft een jodiumachtige bijsmaak. Dat heeft deze; het schuurt bijna in de mond. Dat klinkt vies, maar het is opwindend. De vis ligt in een krachtige saus van zijn eigen overblijfselen en wordt geserveerd met een punaisegroot toastje waarop een dotje crème van de lever ligt. Bij mul is dat een delicatesse. Blaadjes waterkers met wit poeder van citrus en olijf zorgen voor een frisse evenwicht. Een cadeautje.

Wauw! Was alles zo goed? Bijna. Het voorgerecht bestaat uit zachte lapjes kabeljauw, geschaafde bloemkoolroosjes en bloemkoolcrème met XO saus. XO is een exclusieve, uit Hongkong afkomstige saus van schaaldieren en ham. Supergeconcentreerd en peperduur, typisch Hongkong. Maar ook snel overheersend. Dat is hier een beetje aan de hand. Met een lik XO in je mond proef je al snel niks anders meer.

Het hoofdgerecht van wilde eend is weer top. Het eendenvlees, weelderig en zacht als rood velours, heeft een korstje van specerijen waarin zoete nootmuskaat, droppige anijs en bitterzure kardemom doorklinken. Er liggen knapperige koolblaadjes naast en een zachte maïscrème, weeïg zoet, maar dat past hier perfect. De saus is van het eendenkarkas, verrijkt met bloedworst, wat een beetje over de top is. Net als zoëven bij de mul staat ook bij de eend een kannetje saus op tafel om zelf bij te schenken. Dat is klasse. Saus is altijd te weinig.

Niks op aan te merken? Toch wel. De kok van Bord'eau gaat vol op het orgel. Hij lijkt maar één register te kennen: het allerhoogste. Het zijn nogal smaakbommen die hij op het bord dropt. Een orgel heeft ook subtielere registers. Die missen we. Subtiliteit kan de wereld redden.

Goede bediening? Je moet van pluimstrijken houden, maar verder onberispelijk. Geweldige wijnen ook.

Kost natuurlijk wel wat, zo'n feestje. 243,50 euro om precies te zijn. Dat is niet voor door de week.

We vergeten het dessert nog. Dat is spektakel. Een gouden chocoladebal wordt aan tafel overgoten met een warme saus en valt dan als bloembladeren uit elkaar. Binnenin ligt chocoladekoffie-ijs en parfait in dezelfde smaak. Beetje saai, maar wat kan het bommen: het is feest. Als Bord'eau geen ster krijgt vreten wij een Rode Gids op. Die kunnen ze hier vast heel lekker klaarmaken.

Punten
Kosten: 4 gangen menu 73 euro
Eten: 8,5
Bediening: 9
Entourage: 8
Prijs-kwaliteit: 7,5

Menu
Lamellen van kabeljauw met bloemkool en XO saus
Rode mul met 'jus à bécasse' en waterkerssalade
Wilde eend met specerijen, maïs en koolbladeren
Chocoladebal

Bord'eau
Nieuwe Doelenstraat 2-14
1012 CP Amsterdam
020-5311619
www.leurope.nl/bord-eau

Meer over