Alleskunner Wild grijpt zilver op omnium bij WK baanwielrennen

Met een zilveren plak op het omnium bij de WK baanwielrennen onderstreepte Kirsten Wild (34) vrijdag haar veelzijdigheid op de fiets. Een maand geleden werkte ze nog gewoon haar wegwedstrijden af.

Kirsten Wild, winnares van zilver op het omniumBeeld afp

Kirsten Wild combineert graag baan en weg. In oktober werd ze in Qatar nog vicewereldkampioen in de wegwedstrijd. Gisteren bouwde ze in Hongkong haar prijzenkast uit op de WK meerkamp op de baan, het omnium.

Tot eind 2016 was het omnium een onderdeel voor alleskunners. Wereldbond UCI herschreef het reglement. Van een zeskamp over twee dagen, met drie kortere tijdgenoteerde onderdelen (500 meter tijdrit, de vliegende ronde van 250 meter en de 3 kilometer achtervolging) werd het een vierkamp op één dag, van dertig ronden scratch, via een temporace en de afvalkoers naar het slotnummer, tachtig ronden puntenkoers.

Wild, een vrouw met een eindschot, kwam met een andere aanpak in Hongkong dichter bij de wereldtop. Vorig jaar werd ze zevende op de WK in Londen. In Rio de Janeiro, bij de Olympische Spelen, eindigde ze als zesde. In Azië was het startveld minder sterk. De dominante vrouw op de meerkamp, de Britse Laura Trott, heeft een pauze ingelast. Zij werd naadloos vervangen door haar landgenote Katie Archibald.

Wild knokte met de Australische Amy Cure in de puntenkoers om het zilver. Aanvankelijk leek Cure die strijd in haar voordeel beslist te hebben, maar na een protest van bondscoach Peter Schep greep de wedstrijdjury in. Cure zou in sprint 7 (de voorlaatste) gehinderd hebben en werd teruggezet naar nul punten. Wild pakte in die sprint het maximale aantal. Beider slottotaal werd 115. Wild, hoger geëindigd op het laatste onderdeel, kreeg vervolgens het zilver omgehangen. Het Nederlandse kamp verklaarde voor het slotonderdeel, het vierde in een uur of vijf, nog een plan te hebben uitgedacht om zelfs nog met de wereldtitel van de baan te stappen.

Wild: 'We zouden voor de winst gaan op het moment dat Cure en Archibald elkaar heel erg moe zouden maken in de sprints. Maar zij speelden het spel goed. Toen ging bij mij de knop om. Mijn eerste medaille op dit onderdeel, daar ben ik heel blij mee.'

Tot een maand voor de WK in Hongkong had Wild, als combispecialist, gewoon haar wegwedstrijden afgewerkt. Ze was in maart nog op de keitjes van de Ronde van Drenthe, een wereldbekerwedstrijd, te zien. Ze won twee etappes in een wedstrijd in Australië. Ze rijdt sinds dit jaar voor een Amerikaanse ploeg, Cylance, dat haar aankondigde met de uitroep 'we hebben nu de beste sprinter ter wereld in ons team'.

Op basis van die kwaliteit had Wild vorig jaar, in Qatar, wereldkampioen moeten worden in de wegkoers voor vrouwen. Ze werd door het Nederlands team, met gangmakers Ellen van Dijk en Marianne Vos, naar de meet geleid. Wild kwam, op haar verjaardag, een meter of honderd te vroeg op kop, was de latere analyse. Ze werd met centimeters geklopt door de Deense Dideriksen. Om dat leed te vergeten, reed ze een week erna de EK baanwielrennen in Frankrijk. Daar werd ze tweemaal Europees kampioen (afvalwedstrijd en puntenkoers). Op het omnium haalde de veelvraat toen ook al zilver.

Meer over