Alles zat weer eens mee voor Sagan, en toch won Kwiatkowski voorjaarsklassieker Milaan - San Remo

Weer Sky. Alsof de ploeg tegenover iedere nieuwe onthulling een overwinning wil zetten. Dit keer met de zege van Michal Kwiatkowski in de voorjaarsklassieker Milaan - San Remo.

Sagan, Kwiatowski en Alaphilippe passeren de finishlijn. Beeld ap
Sagan, Kwiatowski en Alaphilippe passeren de finishlijn.Beeld ap

Vorige week werd bekend dat de Britse wielrenner Josh Edmondson zich tijdens zijn tijd in dienst van Team Sky injecteerde met vitaminecocktails. Geen verboden vitamines, maar injectienaalden zijn al een paar jaar niet meer toegestaan door de internationale wielerunie UCI. Edmondson was niet bestand tegen de druk. 'Ik stond onder grote druk, niet alleen van de ploeg maar ook van mezelf. Ik wilde een nieuw contract afdwingen en vond ook dat ik iets moest terugdoen voor de kansen die ze me geboden hadden.'

Opnieuw een smet dus op het eens zo brandschone, zorgvuldig zelf opgepoetste blazoen van Sky. Afgelopen weken ging het dan weer over grote hoeveelheid ontstekingsremmers die bij de Britse wielerbond was gevonden, dan weer over een verdacht pakketje dat in 2011, tijdens het Critérium du Dauphiné, werd ingevlogen voor toenmalig kopman Bradley Wiggins. Inhoud: een pakje fluimicil, voor een paar euro verkrijgbaar bij iedere Franse apotheek. En er is een parlementair onderzoek gaande naar dopinggebruik in het Britse wielrennen.

Net als twee weken geleden in de Strade Bianche kwam het sportieve antwoord dus van Kwiatkowski. In een sprint-a-trois met wereldkampioen Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) en de Fransman Julien Alaphilippe van Etixx-Quick Step kwam de magere Pool precies op het juiste moment uit het wiel van Sagan.

'Favoriet ben ik in elke wedstrijd die ik fiets', had wereldkampioen Sagan in aanloop naar Milaan - San Remo nog gezegd. Hij was de finale van de lange koers - 291 kilometer - wezen verkennen. 'Maar het geheim van Milaan - San Remo zit niet in de kennis van die klimmetjes. Het gaat puur om de vorm van de dag. Wegspringen op de Poggio had de laatste jaren weinig zin, omdat we steeds tegenwind hadden. Maar een renner die zich echt heel goed voelt, kan het altijd proberen.'

Sagan, Kwiatkowski en Alaphilippe in de eindsprint. Beeld afp
Sagan, Kwiatkowski en Alaphilippe in de eindsprint.Beeld afp

En Sagan voelde zich zaterdag dus 'echt heel goed'. Vlak voor de top plaatste hij een demarrage zoals we die de laatste jaren zo vaak zien: Sagan in het zadel, de bonkige bovenbenen iets naar buiten, spieren die bijna lijken te ontploffen van de kracht die erop komt te staan. Concentratie in de ogen, pure wanhoop in die van zijn achtervolgers. Met veel moeite konden alleen Julien Alaphilippe en Kwiatkowski er naartoe springen. De rest was gezien.

Milaan - San Remo is een oefening in wachten. 291 kilometer langs de Ligurische kust van Milaan naar San Remo, waar de finishlijn is getrokken op de Via Roma. Op 25 kilometer van de streep ligt de Cipressa, dan begint de koers pas echt. Ploegen proberen hun sprinters zo goed mogelijk te positioneren. Volle sprint naar de voet, vol gas weer naar beneden, naar de Poggio, de laatste beklimming van de dag.

'Ik had niet verwacht dat Sagan nog zou gaan op de Poggio. Ik rekende al op een massasprint', zei Kwiatkwoski na afloop. Beeld photo_news
'Ik had niet verwacht dat Sagan nog zou gaan op de Poggio. Ik rekende al op een massasprint', zei Kwiatkwoski na afloop.Beeld photo_news

Daar nestelde vrijwel de hele selectie van Team Sky zich in het wiel van Tom Dumoulin. Die probeerde met een beulstempo de sprinters pijn te doen. Achter hem liet tot zijn grote ergernis Sky-knecht Slavatore Puccio telkens een gaatje van een paar meter vallen: bij Sky rijden ze op hun uurwerk, de wattages die ze trappen, hun hartslag, alles is berekend en bedacht.

Behalve de aankomst.

'Ik had niet verwacht dat Sagan nog zou gaan op de Poggio. Ik rekende al op een massasprint', zei Kwiatkwoski na afloop.

Kwiatkowski op het podium na zijn overwinning. Beeld photo_news
Kwiatkowski op het podium na zijn overwinning.Beeld photo_news

Tijdens de afdaling naar de finish moet Kwiatkowski hebben gedacht aan de E3-Harelbeke van vorig jaar. Ook daar kwam hij alleen te zitten met Sagan. Toen klopte hij de Slowaak in een direct sprintduel met een zeer lepe versnelling uit de rug van Sagan. Zaterdag in San Remo had Sagan geen zin in om te pokeren. Hij begon de sprint van kop af. Te vroeg.

Niet zo erg, vond Sagan. Tegen de Italiaans televisie zei hij: 'Uiteindelijk maakt het resultaat niet zoveel uit. Het gaat erom dat je een show maakt.'

Meer over