Alles wat Wüst aanraakt, wordt goud

Van onze verslaggeverJohn Volkers

schaatsen


wereldbekerfinale

HEERENVEEN - Over wereldtitels liet Ireen Wüst zich wijselijk niet uit. Dat is in haar ogen de goden verzoeken. Maar de schaatswereld mag haar deze week bij de WK afstanden in Inzell voortdurend in de buurt van of op het erepodium verwachten. Van alle rijdsters die aan het einde van een seizoen nog een slag willen slaan, is Wüst het best in vorm.


De 24-jarige Brabantse is een grote kandidaat voor vier wereldtitels. 'Op alle afstanden heb ik een kans op goud', vertelde ze na haar tweede wereldbekerzege in drie dagen. Na de 1500 meter van vrijdag bleek ze zondag in een bijna volgestroomd Thialf ook de sterkste op de 1000 meter.


Het was twee uit twee. 'Alles verandert voor mij in goud', zo besprak zij alweer een dag uit een succesvol sportleven, dat haar onder meer twee olympische en vijf wereldtitels opleverde.


De WK afstanden beginnen donderdag, voor de wereldkampioene allround van vorige maand, met de 3 kilometer die ze in Heerenveen volgens een krachtenbesparend scenario liet schieten. 'Ik kan geen zeven afstanden in tien dagen rijden. Zes in tien is ook mooi', zo legde Wüst de stap uit om zaterdag de '3' links te laten liggen.


Ook op die afstand, meer het terrein van een stayer als Martina Sablikova, acht de kopvrouw van TVM zich deze week kansrijk. Het WK-toernooi in de Beierse Alpen eindigt voor haar met de ploegenachtervolging.


Op dat onderdeel veroverde Nederland dit jaar de World Cup. Het Nederlandse trio, uiteraard onder leiding van gangmaker Wüst, kan de vertrekkende bondscoach Wopke de Vegt uitzwaaien met een gouden oogst.


Wüst zat al in het vliegtuig naar Salzburg, toen het verrassende vertrek van De Vegt werd bekendgemaakt. Daarvoor was ze nog in haast euforische stemming in de auto gestapt die haar met gezwinde spoed van Heerenveen naar Schiphol diende te brengen.


'Deze vorm moet ik nog een week vasthouden. Dan ga ik daar alles halen. Dan ben ik helemaal tevreden', aldus de schaatsster die ook wel als 'rupsje nooitgenoeg' bekendstaat.


Wüst weet dat zij volledig profijt moet trekken van de topvorm die ze heeft bereikt. Lang was ze in vorm, maar topvorm is een etage hoger.


Het zijn de dagen dat alles automatisch op de goede plaats valt, dat elke klap raak is. 'Dan komt het vanzelf. Fysiek ben ik goed en mentaal heb ik de zaak op de rails', aldus de vrouw die de voorbije weken straalt en zich zelfs niet door een buikvirus uit het lood liet slaan.


Het winnen van twee afstanden in Heerenveen gaf Wüst het extra vertrouwen dat de ware topvorm schraagt. Maar, zo voorzichtig was ze ook wel weer, er zijn in die glanzende vorm geen garanties op een goudvloot in Beieren.


'Je mag van mij verwachten dat ik mijn uiterste best doe, dat ik mijzelf voor 200 procent geef en dat ik me goed voel. Waarin dat resulteert, dat zullen we in Inzell wel zien', vertelde ze.


In Heerenveen was ze vrijdag op de 1500 meter (1.56,35) anderhalve seconde sneller dan de Canadese Christine Nesbitt, de grote vrouw van de eerste helft van het seizoen. Alleen landgenote Marrit Leenstra bleef in de buurt: 1.57,00.


Op de 1000 meter van zondag was de strijd in de wereldbekerfinale helemaal Nederlands getint. Wüst won in 1.15,76, voor - opnieuw - Leenstra die zich daarmee voor de WK plaatste. De nummer drie op het volledig oranjegekleurde erepodium, Laurine van Riessen, wist dat zij niet eens voor die afstand in Inzell in aanmerking kwam.


De specialiste Margot Boer, zevende deze zondag, had zich door een sterk voorseizoen al geplaatst voor de WK. De als vijfde geëindigde Annette Gerritsen greep overal naast. Op die manier ontstond het haast revolutionaire beeld dat de nummers twee en drie van de olympische 1000 meter van Vancouver vorig jaar, Gerritsen en Van Riessen, in Inzell op de tribune moeten plaatsnemen.


'We zitten dik in de kwaliteit op de 1000 meter', sprak verliezer Gerritsen. Zij zeurde net als Van Riessen niet achteraf over kwalificatie-eisen die haar benadeeld zouden hebben. 'Het beeld mag niet zo zijn dat degene die er nu heen gaan, geen kans zouden hebben. Zo is het niet. De besten gaan', vond ze.


Meer over