Alles voor de kids

In Breda staat Kids Factory, een babywinkel met een industriële uitstraling waarin ook mannen zich op hun gemak voelen...

mieke zijlmans

Winkels in baby- en kinderspullen zijn meestal in te delen in twee categorieën. Winkels volgestouwd met dertien-in-een-dozijn meubels en kleertjes. Vaak nogal truttig, maar wel betaalbaar. De andere soort profileert zich met peperdure Jan des Bouvrie-meubeltjes, of met sloophouten Piet Hein Eek-wiegjes. In beide categorieën druipt de suikerzoete schattigheid veelal van de pui.

Een andere aanpak heeft Kids Factory, aan de rand van Breda. Niet echt goedkoop, maar ook niet overdreven duur. Kids Factory is voortgekomen uit het vroegere Baby Meubelparadijs, een gigantische winkel die tot de nok toe vol stond met alles wat er op dit gebied maar op de markt was.

Op z'n 25ste nam Jos Gielen het Meu bel paradijs over van zijn ouders. Hij besloot direct tot een andere aanpak, geënt op wat hij zag in steden als New York, Londen en Parijs. Hij streefde naar een babywinkel 'waarin mannen zich ook op hun gemak zouden voelen'. Hij stripte het gebouw tot op de stalen plafondbalken en richtte de boel in met metalen stellingkasten, wat het geheel een stoere industriële uitstraling geeft. Op de eerste verdieping van zijn Kids Factory bouwde Gielen stalen stallen, die dienen als toonkamertjes.

Er staan wel zeventien verschillende kinderstoelen, van pitrieten romantische exemplaren en robuuste beukenhouten tripptrappstoelen tot gestroomlijnde kunststoffen pilotenmodellen. Wie behoefte heeft aan design, kan een strakke kinderkamer aanschaffen. Voor wie het toch snoezig moet: er zijn kroontjeswiegen en veertjeslampen. Verder ook vrolijk kinderspul: een bed met een wigwam eromheen; een kasteelbed met kantelen in de ombouw, een prinsessenbed met taarten erop geschilderd, en een en hippie-kamer in stoere knalkleuren. Die variëteit is te danken aan het feit dat Gielen zelf een meubelfabriek aankocht, waarin hij 90 procent van zijn meubilair laat ontwikkelen en fabriceren. Dat drukt de prijzen: er staat al een kinderbed voor 250 gulden. Bovendien kan de koper een vinger in de pap hebben bij de eindafwerking. Zo is er een onbeschilderde klerenkast te koop voor 700 gulden, die eigenhandig als circustent - zoals de vormgeving aangeeft - beschilderd kan worden. Een kant-en-klare circuskast kost het dubbele. Dit principe geldt voor het gros van de meubeltjes: ze zijn beschilderd en onbeschilderd te koop.

Meer over