'Alles door elkaar: Italiaans, Spaans, Indiaas, Thais, Japans en Marokkaans'

Mac van Dinther test het restaurant Vaderland in Nijmegen. 'Niets om opgewonden van te raken maar Vaderland is een prima eettent.'

null Beeld Foto Els Zweerink
Beeld Foto Els Zweerink

Vaderland? Nooit van gehoord. Maar het adres komt op een vage manier bekend voor. Goed opgelet. Het adres waar Vaderland zit bezochten we al twee keer eerder. Eind jaren negentig zat hier de Fusie, een nieuwerwets restaurant waar je toentertijd fusion at, zoals 'Satay van rode poon' en 'Fazant met kheena-curry'. Heel hip voor die tijd. Het stokje werd overgenomen door restaurant De Schat dat een moedige poging deed een Michelinster naar Nijmegen te halen. Dat mislukte. Anderhalf jaar geleden nam Vaderland zijn intrek aan de Waalkade. De uitbaters hebben ook een eetcafé in Nijmegen, Lodewijk. Vaderland is een luxe variant daarop.

Flink verbouwd zeker? Zoals gewoonlijk na een overname. Het would be sterreninterieur van de Schat heeft plaatsgemaakt voor een loungebar-achtige inrichting: paars gestreepte bankjes, kuipstoeltjes van zwarte kunststof, wanden in mosgroen en antraciet. Best mooi, nogal donker. Maar het mooiste van het interieur is het exterieur: door de lange raampartij heb je formidabel uitzicht over de Waal en de spoorbrug waarachter je de zon kunt zien ondergaan. Dat wil zeggen: als het mooi weer is.

De naam Vaderland zal wel niet voor niets zijn gekozen. Hollandse pot zeker? Nee, integendeel zelfs. De kaart wemelt van buitenlandse lekkernijen als Thaise kipsalade, Ibericovarken, serranoham en ras el hanout. De naam is ontleend aan een lied van Frank Boeijen die het schreef toen hij ver van huis was:

Vaderland, waterland
Vaderland, zonder vader
Nu ik aan jou denk, zo ver weg
Door de regen, door het water
Frank Boeijen kwam uit Nijmegen.

Poëtisch. Is het eten ook zo? Je zou de stijl eerder prozaïsch kosmopolitisch kunnen noemen. Italiaans, Spaans, Indiaas, Thais, Japans, Marokkaans en dat allemaal door elkaar gehusseld. Neem onze eerste gang: Hollandse snoekbaars die tot grove tartaar is gesneden en Mediterraans aangemaakt met olie, peterselie, citroen en bieslook. Daarbij ligt een komkommerijsje met gember en Thaise currymayonaise. Het is een vrolijk multicultureel stelletje. De vis is mooi op temperatuur, niet te koud, de sorbet is fris en de mayo lekker pittig. Dat contrasteert mooi. Er zit ook nog een goed slaatje bij van waterkers en flinterdunne venkel. Alleen de gefrituurde oester komt niet helemaal uit de verf: klein en sponzig.

Tarbot als hoofdgerecht? Ik dacht dat die op de rode lijst stond. Wilde tarbot, ja. Maar deze is gekweekt en dan mag het van de Goede Viswijzer. Het is een aardig stuk vis, maar hij haalt het niet bij een dikke moot wilde tarbot. Dat mag je ook niet verwachten voor deze prijs. De vis is aangekleed met twee duimgrote stukken prei, die niet zo heel jong zijn, een doperwtenrisotto die naar lente smaakt en een okerkleurige currysaus. Niet verkeerd.

Voor het dessert geldt hetzelfde: een torentje zoet chocolade-ijs speelt haasje over met sinaasappelsorbet waarin opnieuw gember een pittige smaakmaker is. Het sausje krijgt een scherp randje van rode peper. Dat houdt de spanning erin. We nemen ook nog een hapje van het kaasplankje dat origineel van samenstelling is: Belgische witschimmel, Franse vacherin, Ierse schapenkaas, Hollandse geit, Engelse Shropshire. Allemaal goed. Je klinkt tevreden, maar niet overdreven enthousiast. Zo is het precies. Niets om opgewonden van te raken maar Vaderland is een prima eettent. Mooi gelegen, eten in orde, prijs binnen de perken. De bediening is erg aardig. Onze ober weet van wijnen.

Nog iets opvallends te melden? Het duurt even voordat we de vrouw herkennen op het fotobehang in de WC. Bij het afknijpen valt het muntje: Maxima. Even stiekem bij de dames gekeken en ja hoor: Willem-Alexander. Op het gehandicaptentoilet prijkt Beatrix. Het is wel onze koningin.

De Cijfers
Kosten: 38,75 p.p.
Eten: 7
Bediening: 7,5
Entourage: 8
Prijs-kwaliteit: 7

Het menu
Tartaar van snoekbaars, tempura oester, rode currymayonaise, sorbet van gember en komkommer en waterkerssalade met venkel.
Tarbot met zacht gegaarde jonge prei, doperwtjesrisotto, groene aspergetips en vadouvansaus
Chocolade ijstaartje met nootjes, sinaasappel-gembersorbet en sinaasappelsaus met rode peper.

Vaderland
Waalkade 1
6511 XP Nijmegen
024-6630050
www.vaderland.nl

Meer over