Allert de Lange failliet door verval Damrak

Boekhandel Allert de Lange bv aan het Damrak in Amsterdam is failliet. Eerder deze week werden de negen personeelsleden van een van de bekendste boekhandels in Amsterdam verrast met de mededeling dat de zaak definitief de deuren sluit....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De winkel kampte met teruglopende omzet en met wat de verpaupering van het Damrak wordt genoemd. De verbinding tussen de Dam en het Centraal Station wordt overheerst door eettenten, sexshops en souvernirswinkels die mikken op de toeristen.

Directeur W. van Loon liet maandag aan het personeel weten dat er op deze locatie geen overlevingsmogelijkheden zijn voor een kwaliteitsboekhandel. Allert de Lange gold als naam op gebied van Nederlandse, Franse, Duitse en Engelse literatuur.

De boekhandel is 120 jaar oud. Het was vroeger niet alleen een winkel, maar ook uitgeverij. Haar hoogtijddagen beleefde de firma vlak voor de oorlog, toen schrijvers als Bertold Brecht, Erich Maria Remarque, Thomas Mann en Joseph Roth voor de nazi's vluchtten. De Lange bouwde in die tijd een fonds met exil-auteurs op.

Meer over