Column

Allemaal halen ze hun dochter erbij

null Beeld Harshagen en Hrastar
Beeld Harshagen en Hrastar

Wagendorp, Steinz, Brands: ze halen hun dochters erbij als ze een boek maken. In dit oestrogeentijdperk kan Arjan Peters moeiteloos voorspellen wie de Librisprijs wint.

Oestrogeendominantie uit zich in stemmingswisselingen, vetopslag op de billen, vleesbomen en magnesiumtekort, maar ook in minder deprimerende verschijningsvormen. Sterker nog, volgens Bert Wagendorp leven we in de era van het oestrogeen, een bewijs dat de samenleving drastisch is veranderd. Hij schreef het Vader&Dochter-boek, in samenwerking met Hannah Wagendorp (1991) die welhaast clandestien haar debuut als auteur maakt met een verhaal dat verspreid over het boek is afgedrukt.

Dat is iets wat je vroeger niet zag: een auteur die zijn dochter erbij haalt en haar een substantiële rol toebedeelt, omdat hij zelf niet zo nodig de autoriteit hoeft te zijn. Mannen beginnen net zo'n hekel aan vervelende mannen te krijgen als vrouwen altijd al hadden.

Een vader van een zoon is de bruut die op zaterdagochtend aan de rand van het voetbalveld staat te brullen; het bangste van de 22 bibberende jochies, dat is die van hem. Een vader van een dochter rolt trots de rode loper voor haar uit.

Pieter Steinz stelde al jaren boeken samen, en heeft in zijn dochter Jet nu een perfecte partner en woordvoerster gevonden, die hij tot op de titelpagina van zijn jongste Steinz Gids voor de wereldliteratuur dan ook ruimhartig in de aandacht laat delen.

Van Wim Brands verscheen deze week de bloemlezing De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw. Van zestig schrijvers selecteerde Brands, 'bijgestaan door zijn dochter', een fragment. Zoiets was vroeger ondenkbaar, dat Gerard Knuvelder of Garmt Stuiveling hun dochters betrokken bij het samenstellen van hun literatuuroverzichten.

Misschien klopt het dat we in een ander tijdperk zitten. Dat maakt het voorspellen van de Libris Prijs-winnaar ineens een eitje: alleen Esther Gerritsen blijft over. Haar roman Roxy (een moeder! met een jonge dochter!) zou overigens een terechte winnaar zijn.

Overal zien we moeders en dochters, ook als de auteurs mannen zijn. Adriaan van Dis schrijft over zijn moeder, Maarten 't Hart eveneens, en Arnon Grunberg gaat dat doen. Dat willen we lezen. Een boek over je vader, of een boek dat je met hulp van je zoon hebt gemaakt, daar haal je de bestsellerlijst niet meer mee. Siebelinks Knielen is alweer tien jaar geleden, en Hendrickje Spoor, die heeft de tijdgeest nooit aangevoeld.

Het jongensboek, zou dat nog bestaan, door een kerel geschreven die uitsluitend testosteron lijkt te kennen? De Artapappa's (J.B. Schuil, 1920), voorafgegaan door De Katjangs en De AFC'ers, of Oom Jan leert zijn neefje schaken (Albert Loon en Dr. Max Euwe, 1935), nog gezwegen van de sequel Oom Jan leert zijn neefje dammen; allemaal titels die mijn jeugd hebben gestut.

Het zouden nu winkeldochters zijn.

Meer over