Alleenstaande ouder gaat er honderden euro¿s op achteruit

Carlijne Vos

Amsterdam - Alleenstaande ouders met kinderen boven de 12 jaar gaan er na volgend jaar 75 tot 198 euro per maand op achteruit. Hoe meer deze ouders werken, hoe meer zij moeten inleveren. Dit is het gevolg van voorgenomen bezuiniging op de alleenstaande ouderkorting en de aanvullende alleenstaande ouderkorting.


Het kabinet wil deze belastingkortingen alleen nog maar toekennen aan alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar. Hiermee kan 250 miljoen euro worden bespaard, staat in het regeerakkoord. Volgens de website OuderAlleen.nl, die vandaag een petitie aanbiedt aan de Tweede Kamer, worden 200 duizend eenoudergezinnen getroffen door de maatregel.


Vakcentrale FNV en FNV Vrouwenbond ondersteunen de petitie, die door ruim tweeduizend alleenstaande ouders is ondertekend. Volgens Jeroen Visser van de vakcentrale worden alleenstaande ouders 'onevenredig hard getroffen' door de bezuingingen. 'Iedereen moet zijn steentje bijdragen, maar nu worden de allerzwaksten wel heel hard getroffen', zegt Jeroen Visser. Volgens Tineke van der Kraan van de Vrouwenbond worden vrouwen die werk met zorg proberen te combineren niet gefaciliteerd maar 'afgestraft'.


PvdA-kamerlid Hans Spekman pleit er vandaag voor dat het koopkrachteffect ongedaan wordt gemaakt. 'Het kabinet neemt precies de foute maatregelen. Het treft juist de vrouwen in de portemonnee die proberen zorg en werk te combineren. Het wordt ze bijkans onmogelijk gemaakt te blijven werken.'


CDA-kamerlid Pieter Omtzigt zegt zich ervan bewust te zijn dat de financiële gevolgen voor alleenstaande ouders 'niet marginaal' zijn, maar wil nog niet inhoudelijk reageren.


Eenderde van de 400 duizend eenoudergezinnen leeft onder het sociaal minimum. Alleenstaande ouders ontvangen nu voor kinderen tot 27 jaar een belastingkorting van 75 euro per maand. Daarnaast krijgen werkende alleenstaande ouders voor kinderen tot 16 jaar een inkomensafhankelijke belastingkorting van maximaal 1.484 euro per jaar. Voor beide regelingen wordt de leeftijdsgrens in 2012 verlaagd naar 12 jaar.


Het kabinet gaat er volgens de FNV'ers en PvdA'er Spekman ten onrechte vanuit dat kinderen boven de 12 jaar 'geen aandacht meer behoeven'. 'Het tegenovergestelde is waar', zegt Van der Kraan. 'Bovendien nemen de kosten alleen maar toe op de middelbare school. Extra ondersteuning van de ouders is dan juist gewenst.'


Anneke van Teijlingen, die voor OuderAlleen de inkomenseffecten heeft doorgerekend, wijst erop dat de bezuiniging voor alleenstaande ouders extra hard aankomt omdat zij het al relatief zwaar hebben. 'De lasten verdubbelen na een echtscheiding, terwijl het inkomen daalt. Een nieuwe achteruitgang van bijna 200 euro hakt er dan wel in.'


De vakcentrale en de vrouwenbond willen dat het kabinet alle kindregelingen onder de loep neemt. Volgens Visser van de vakcentrale lopen diverse regelingen door elkaar heen.


Zo zijn kinderbijslag en kindgebonden budget bedoeld als bijdrage voor onderhoudskosten, terwijl andere regelingen, zoals kinderopvangtoeslag, combinatiekorting en aanvullende alleenstaande ouderkorting bedoeld zijn om arbeidsparticipatie te bevorderen. 'De ene regeling is inkomensafhankelijk, de andere niet. Zo profiteren niet altijd de juiste groepen van de regelingen en pakken de bezuinigingen voor sommigen onevenredig hard uit', aldus Van der Kraan.


Meer over