Alleen zijn valt tegen

Iedere week spreekt Dag In, Dag Uit een stamgast in zijn of haar stamkroeg. Deze week: John (57).

John komt vaker dan vroeger in het volop versierde café Ruk & Pluk in Amsterdam-Oost. Zijn medestamgasten steunen hem na de dood van zijn vrouw en geven advies. Hij moet weer gaan leven, zeggen ze.

'Dit café is van oudsher een bedrijf geleid door homoseksuelen. Later is het overgenomen door twee dames. Het is altijd een zeer open, aangenaam café gebleven. Of je nu homo bent, donker, Surinaams, Hindoestaans, je bent gewoon mens, klaar, en we hebben het gezellig. 'Ik kom hier al vijftien jaar, maar pas sinds een jaar, twee of drie keer per week. De mensen hebben me goed opgevangen toen mijn vrouw overleed, en ook toen ze nog ziek was. De tram die voor de deur stopt, stopt ook bij mij voor de deur. Soms, als er visite kwam en zij dus niet alleen was, pakte ik vier haltes en nam ik hier een momentje voor mezelf.

'Tijdens haar ziekbed was er veel bezoek. Nu het afgelopen is, ben ik alleen. Daar was ik op voorbereid, maar toch valt het tegen. Kinderen hebben we niet. Mijn vrouw kreeg drie miskramen. Dat was voor haar een probleem - dat is voor elke vrouw een probleem - maar je leeft er overheen, rond je 40ste. In 2006 was ik zelf bijna dood door de legionellabacterie. Het was zomer, ik zat in de auto, reed lekker met de wolkies mee, raampje open. Door de koeltoren van het Post CS-gebouw heb ik iets ingeademd. Sindsdien heb ik last van mijn kortetermijngeheugen. 'Op dit moment ben ik niet gelukkig, maar ik hoop het wel weer te worden. Je kunt maar één ding doen: gewoon doorgaan. Vandaag heb ik eindelijk weer met plezier gestofzuigd en de was gedaan. 's Zomers heb ik hobby's, in de winter niet. Ik heb een stacaravan vlakbij het water en een bootje. Ik heb het allemaal, maar ik wil het graag met een leuke vrouw delen. Je hebt toch zin in seks, dat heeft er ook mee te maken. Een man loopt op een gegeven moment zijn lul achterna. Nee, dat is nog niet gebeurd.'

John Beeld
JohnBeeld
Meer over