Alleen president dankzij moord op zijn echtgenote

Asif Ali Zardari..

Cor Speksnijder

AMSTERDAM Hij is niet bepaald een staatshoofd waar Pakistan mee kan pronken. Toen hij vorig jaar in New York een ontmoeting had met Sarah Palin, haalde hij zich de woede van de Pakistaanse media op de hals met zijn gedrag tegenover de kandidaat voor het Amerikaanse vicepresidentschap. Met een brede grijns noemde hij de verbouwereerde Palin ‘adembenemend’ en zei hij dat hij haar wel zou willen omhelzen.

Asif Ali Zardari (53) was geen president geworden als zijn echtgenote niet Benazir Bhutto had geheten. Voordat Bhutto in december 2007 werd vermoord, deed haar partij alles om Zardari, die bekend stond als playboy en zakkenvuller, in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar uit het zicht te houden.

De ‘zwarte weduwnaar’ die nu het presidentieel paleis bezet, heeft tien jaar doorgebracht in de gevangenis, onder meer voor de moord op een zwager. Hij zou de jongere broer van Benazir, in wie hij een politieke rivaal zou hebben gezien, uit de weg hebben laten ruimen. Zijn corruptie was berucht; hij stond bekend als ‘meneer 10 procent’.

In de jaren negentig raakte hij in problemen door de beschuldiging dat hij een zakenman met een op afstand bedienbare bom om het been naar een bank had gestuurd om geld voor hem op te nemen. Overigens is dit nooit bewezen; mogelijk ging het om een poging van de geheime dienst om Benazir Bhutto in diskrediet te brengen. Maar het is tekenend voor het beeld dat veel Pakistanen van Zardari hebben.

In perioden dat zijn echtgenote premier was, bekleedde Zardari tweemaal een ministerspost. Maar paardrijden en lucratieve contracten afsluiten gingen hem beter af dan een ministeriële portefeuille beheren.

Benazir Bhutto waardeerde Zardari’s loyaliteit, ook al is het een publiek geheim dat hun huwelijk geen succes was. Menig Pakistaan betwijfelt of Bhutto haar man heeft verkozen als opvolger.

Cor Speksnijder

Meer over