Alleen nog met toestemming overheid naar IS-gebieden en meteen taalles voor kansrijke asielzoeker

Goedemorgen. De sjoemelende treinreiziger heeft het makkelijk bij de NS, kansrijke asielzoekers krijgen vanaf 2017 meteen taalles en Nederlanders mogen alleen nog met toestemming van de overheid naar IS-gebieden reizen. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Terwijl u sliep

Alleen nog met toestemming overheid naar gebieden IS
Nederlanders die naar gebieden willen reizen die onder controle staan van terroristische organisaties moeten voortaan toestemming vragen aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op basis van internationale afspraken bepaalt de regering welke gebieden dat zijn. Op dit moment komen alleen de IS-kerngebieden in Syrië en Irak daarvoor in aanmerking, in de toekomst mogelijk ook een deel van Libië.

Kansrijke asielzoeker krijgt meteen taalles
Asielzoekers zonder verblijfsvergunning kunnen vanaf 2017 toch al Nederlandse taalles krijgen van gekwalificeerde docenten. Het kabinet wil vanaf dag één beginnen met de integratie van asielzoekers die hoogstwaarschijnlijk toch mogen blijven, zoals Eritreeërs en Syriërs. Tot nog toe werd taalles in asielzoekerscentra alleen aangeboden aan statushouders.

Sjoemelende treinreiziger heeft het makkelijk bij NS
Sommige aanbiedingen van de NS zijn erg gevoelig voor misbruik, blijkt uit een onderzoek door de ov-nieuwssite treinreiziger.nl. Het spoorwegbedrijf kan vaak niet controleren of reizigers aan alle actievoorwaarden voldoen, waardoor ook mensen voor wie de aanbiedingen niet bedoeld zijn ervan kunnen profiteren.

Het weer: veel regen op komst, na het weekend rustiger
Vandaag vallen eerst een aantal buien. In de loop van de ochtend trekken de buien naar het oosten weg en breekt vanuit het westen de zon vaker door. Later in de middag volgt vanuit het zuidwesten een nieuw gebied met buien.

Vandaag in het nieuws

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Geert Wilders, reageert in de rechtbank op de strafeis van 5.000 euro. Het NIOD komt vanmiddag met resultaten van een bronnenonderzoek aangaande 'Srebrenica'.

Verder ziet een nieuwe politieke partij, die wil deelnemen aan de verkiezingen in maart, vandaag het levenslicht. En in Berlijn overlegt de Amerikaanse president Barack Obama met Europese leiders over de sancties tegen Rusland.

Aanraders van de redactie

De strop bungelt aan de poort naar Mosul
De dorpen die op de weg naar Mosul van IS worden bevrijd, vertellen allen hun eigen verhaal. Er is de hoop op herstel, de haat jegens Arabische buren en de wanhoop over vermiste familieleden. Welke chaos laat Islamitische Staat achter?

Column Sheila Sitalsing: Trump had nog niet neergelegd of hij was alweer vergeten wie hij aan de lijn had (+)
In Washington zijn ze vergeten Mark Rutte bij te schrijven op het lijstje met wereldleiders die met de aankomend president van de Verenigde Staten hebben gebeld om hun felicitaties over te brengen.

China, het nieuwe gidsland in de cyberjungle (+)

China ziet een grote rol voor zichzelf in het mondiale internetbeheer. Drie jaar geleden werd daar nog hard om gelachen. Nu heeft het land het tij mee.

Plusteken achter artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De stand van videodeelsite Bilibili op de Wereld Internetconferentie in Wuzhen. Beeld WassinkLundgren
De stand van videodeelsite Bilibili op de Wereld Internetconferentie in Wuzhen.Beeld WassinkLundgren

Column Peter Buwalda: Rothko's doeken zijn vloekende spuuglelijke onaffe rechthoeken (+)
Wat was er nou, in een interview over Joost Zwagerman had ik gezegd dat ik Mark Rothko een oplichter vind. Onzin, vond de briefschrijver, een meneer uit Zutphen die zich grondig in 's mans handel en wandel had verdiept, waarbij niets erop wees dat 'Marc Rothko mensen willens en wetens had misleid om er zelf beter van te worden'.

Opinie: Het kan echt: goede zorg in verpleeghuis (+)
Er gaat te weinig geld naar directe zorg en er moeten heldere normen komen voor personeelsinzet.

Verslaggeverscolumn: De mislukte missie van Abou Jahjah (+)
Als dan eindelijk het gevreesde pamflet van Dyab Abou Jahjah verschijnt, een pleidooi voor radicalisering, haal ik in de moskee herinneringen op met een van zijn discipelen.

'Untitled, 1954' en 'Untitled, 1949' door Mark Rothko. Beeld afp
'Untitled, 1954' en 'Untitled, 1949' door Mark Rothko.Beeld afp
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over