Alleen laatste drie minuten leuk in Arnhem

Met zijn treffer in de 88ste minuut leek Wilfried Bony Vitesse zaterdagavond in het thuisduel met sc Heerenveen een zwaarbevochten, maar verdiende zege te bezorgen. Jeffrey Gouweleeuw dacht daar namens de gasten anders over. De verdediger maakte in blessuretijd alsnog gelijk, 1-1.

Redactie
null Beeld

De gasten uit Friesland gingen naar Arnhem in de wetenschap dat zij al vier duels ongeslagen waren, terwijl Vitesse de beste seizoensstart in tien jaar kent. Die prestatie van de ploeg van John van der Brom zorgt er ook voor dat de belangstelling voor Vitesse toeneemt. Het Gelredome was eindelijk weer eens redelijk goed gevuld voor de wedstrijd tegen de Friezen.

De enthousiaste aanmoedigingen van de supporters vonden de eerste helft weinig gehoor op het veld. Beide ploegen speelden loom en combineerden daarnaast ook nog eens slecht. Er waren daarom nauwelijks goede aanvallen te zien. In de 16e minuut leek Gouweleeuw hands te maken, maar scheidsrechter Ed Janssen zag er geen penalty in. Zes minuten later werd een treffer van Bas Dost wegens buitenspel afgekeurd.

Na rust lieten beide teams blijken te willen winnen in het Gelredome. Het tempo lag wat hoger en zowel Vitesse als het brutaal spelende Heerenveen zocht het doel van de tegenstander op. Vier minuten in de tweede helft vuurde rechtsback Daryl Janmaat namens de Friezen direct een waarschuwingsschot af, dat met moeite door Piet Velthuizen werd gepareerd. Ook de Vitesse-spelers kregen mogelijkheden, maar ze waren of onzorgvuldig in de afwerking of ze vonden de prima keepende Brian Vandenbussche op hun weg.

In de 88ste minuut kreeg Vitesse dan toch waar het recht op had. Giorgi Chanturia omspeelde Youssef El Akchaoui en gaf voor. Vandenbussche kon ditmaal niet voorkomen dat Bony van dichtbij de 1-0 binnen kon tikken.

De feestvreugde in het Gelredome was van korte duur. Gouweleeuw schoot in extra tijd van dichtbij de bal onhoudbaar hard achter Velthuizen en bezorgde de Arnhemmers daarmee een fikse kater.

Van minuut tot minuut:
90+3.
Afgelopen, 1-1 in Arhem. Het venijn zat in de staart.
90+1. 1-1 Heerenveen! Zo gebeurt er 87 minuten bijna niks, en is er toch nog spektakel. Gouweleeuw schiet Heerenveen weer naast de thuisploeg. Nadat een vrije trap het zestienmetergebied ingepompt wordt, volleert de verdediger knap raak.
90. Drie minuten extra tijd.
88. 1-0 Vitesse! Bony zet Vitesse laat op voorsprong. Na een fout van El-Akchaoui kan CHanturia de Ivoriaanse spits bedienen, die Vitesse de drie punten lijkt te bezorgen. El-Akchaoui wordt direct gewisseld voor stormram Sibon.
80. Gele kaarten voor Zomer en Dost van Heerenveen. De Friezen moeten alle zeilen bijzetten om een puntje te halen.
72.
Na een reeks fraaie combinaties bereikt Vitesse de vijandelijke zestien. Daar ziet Bony na een mooie kapbeweging zijn inzet gekeerd door Vandenbussche.
70. Zomer kopt een hoekschop maar net naast het doel van Vitesse.
69. Scheidsrechter Jansen heeft het gedaan bij het Vitesse-publiek. Eerst fluit hij tegen Van der Struijk, die puur op de bal tacklet. Daarna krijgt Hofs geel voor het wegtrappen van de bal.
64.
Een reeks corners en vrije trappen zorgen voor paniek in de Friese zestien, maar met kunst en vliegwerk wordt het gevaar bezweerd.
60. Geel voor El-Akchaoui, die Chanturia met de arm naar voren tegen het hoofd raakt.
56. Vandenbussche stort zich voor de bal als Hofs doorbreekt. De Vitessenaar raakt de keeper tegen de arm.
49. Vitesse-keeper Velthuizen heeft een prachtige redding in huis op een pegel van Janmaat. Via de vingertoppen van de doelman belandde de bal op de lat.
46. De tweede helft is begonnen.

***

45. Het is rust. Nog weinig spektakel in de Gelredome. 0-0 halverwege.
44. Bony gaat opzihctig liggen in het strafschopgebied. Geen penalty, maar een gele kaart voor de spits van Vitesse.
42.
Een kopbal van Kashia verdwijnt centimeters naast het doel van sc Heerenveen.
22. Bas Dost dacht zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de 0-1 van Heerenveen wordt afgekeurd door scheidsrechter Jansen wegens buitenspel.
17. Vitesse schreeuwt om een penalty wegens hands van Gouweleeuw, maar krijgt die niet.
15. Vitesse heeft meer balbezit, maar nog wienig echte kansen. Bony kopte net een paar meter naast.

De wedstrijd in het Gelredome begint om 19.45 uur. Kijk hier naar de karakteristieken.

Vitesse:
Velthuizen - Van der Struijk, Kalas, Kashia, Büttner - Van Ginkel, Hofs, Pröpper- Chanturia, Bony en Jenner
sc Heerenveen: Vandenbussche - Janmaat, Gouweleeuw, Zomer, El Akchaoui - Kums, Djuricic, Elm - Narsingh, Dost en Assaidi.

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over