Alleen getrouwen in Rajoys kabinet

Mariano Rajoy laat zich niet graag in de ziel kijken. Dit bleek weer eens toen de kersverse Spaanse premier deze week zijn kabinet presenteerde. In slechts 1 minuut en 41 seconden ratelde hij de dertien namen op van zijn ministersploeg. Over zijn soms verrassende keuzes stond hij geen enkele vraag toe.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - 'Het zullen de allerbesten zijn', had Rajoy de Spanjaarden telkens plechtig beloofd sinds hij op 20 november met zijn conservatieve Partido Popular een monsterzege boekte bij de verkiezingen.

Maar op het moment dat de 56-jarige premier in het Moncloa-paleis eindelijk hun namen bekendmaakte, moesten zijn landgenoten maar gissen waarom juist deze dertien ministers zijn uitverkoren om Spanje uit de economische crisis te helpen. Waarom juist deze ministersploeg - gemiddeld de oudste uit de Spaanse historie - een oplossing zal weten te vinden voor de bijna vijf miljoen werklozen.

Rajoy wilde er helemaal niets over loslaten. Uiteraard valt het geringe aantal ministersnamen op. Niet eerder was het aantal Spaanse departementen zo klein. Een maatregel die bedoeld lijkt om flink te bezuinigen. Zoals vandaag bij de eerste bijeenkomst van de ministerraad ook duidelijk zal worden dat er slechts vier vrouwen op de foto staan. Hoe anders was dat bij Rajoys voorganger José Luis Rodriguez Zapatero, wiens ministersploeg uit meer vrouwen dan mannen bestond.

Daartegenover staat dat de vrouwelijke ministers van Rajoy belangrijke posten hebben gekregen. Zo leidt Ana Pastor Openbare Werken, Fatima Bañez Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid en mag Ana Mato zich buigen over Volksgezondheid en Emancipatie.

Vooral deze laatste keuze is opvallend, aangezien Mato's ex-echtgenoot in verband is gebracht met het omvangrijke Gürtel-corruptienetwerk. Een schandaal waarbij leden van Rajoys Partido Popular in ruil voor luxeartikelen financiers voorrang verleenden bij de aanbesteding van publieke werken en diensten.

Maar de vrouw die pas echt de aandacht trekt in Rajoys ministersploeg is Soraya Sáenz de Santamaría. Met 40 jaar veruit het jongste lid van het kabinet. Maar wel degene die van Rajoy de meeste macht krijgt toegeschoven. Sáenz de Santamaría wordt woordvoerder van het kabinet, rechterhand van Rajoy, verantwoordelijke voor de Spaanse inlichtingendienst CNI én zijn enige vicepremier.

Een unicum in Spanje, waar premiers altijd twee steunpilaren hebben gehad: een voor Algemene Zaken en een voor Economische Zaken. Maar juist nu Spanje in Rajoy's eigen woorden zich opmaakt voor 'zeer zware tijden' ziet hij af van een economische vicepremier.

Maar Rajoy krijgt wel twee ministers die zich over 'la crisis' buigen. Luis de Guindos, ex-bankier bij de Amerikaanse bank Lehman Brothers (in 2008 de katalysator van de wereldwijde economische crisis), is de minister van Economische Zaken. Cristobal Montoro, de belangrijkste economische woordvoerder van de Partido Popular, wordt de nieuwe baas op Financiën.

Beiden behoren tot de naaste vertrouwelingen van Rajoy. Zoals eigenlijk alle negen mannen en vier vrouwen van Rajoys kabinet al jaren trouwe vrienden en bondgenoten zijn.

undefined

Meer over