Alleen een topsport in eigen land

ROBÈRT MISSET

Het regent op Wimbledon, je staat elke dag in de file op de A9 en over 100 jaar is Nederland nog steeds wereldkampioen korfbal. Die zekerheden illustreren tevens de tragiek van een sport, die maar niet boven zichzelf weet uit te stijgen. Nederland - België 32-26, zelfs de score doet er niet toe. In China lagen ze niet wakker van de achtste wereldtitel voor Nederland.

Alleen het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) kan het zich permitteren de huldiging voor de nationale ploeg halverwege het WK aan te kondigen. De korfballers vierden in Shaoxing immers het meest voorspelbare succes in de Nederlandse sport. Het is raadzaam om vast een datum te prikken in 2015 voor een feestje na het WK in België. Ook het WK in China benadrukte dat korfbal internationaal niets voorstelt. Nederland korfbalt, België probeert het en de anderen spelen een soort basketbal met een korf.

De Nederlandse bondscoach Jan Sjouke van den Bos beweerde voor het WK dat Taiwan en niet België de tegenstander in de finale zou worden. De Belgen suggereerden op hun beurt dat Nederland in Shaoxing de zwakste lichting sinds jaren had opgesteld. Ze wisten wel beter. Het WK korfbal is als een saaie zondagochtend met de familie, waarbij oma telkens dezelfde taartjes op tafel zet.

Nederland kan er niets aan doen dat het al 100 jaar trendsetter is. De 35-jarige Mady Tims was ook op haar laatste WK de ideale verbindingsspeelster. Routinier André Kuipers is de koning van de rebound en beschikt over een fijn afstandsschot. Suzanne Struik scoorde uit alle standen, zoals Barry Schep dat bij de mannen deed.

En dan kwam Nederland nog relatief moeizaam op gang, omdat coach Van den Bos vanwege blessures een nieuwe ploeg moest formeren.

Maar deze uitslagen druppelden dus binnen vanuit China, waar de prachtige sporthal in Shaoxing ook voor de finale niet volliep. Nederland - Portugal 34-13, Nederland - Duitsland 24-10 en dat viel tegen. Even lachen? Nederland - India werd 60-11, een WK-record met elke minuut een treffer.

In de tweede voorronde mocht Nederland eerst Tsjechië afschieten met 38-18, waarna Catalonië het provinciaalse karakter van het WK illustreerde: 32-11. Ook in de halve finales was het krachtsverschil enorm. Nederland dolde Taiwan met 27-17, de Belgen hadden een trainingspotje tegen de Catalanen: 27-14.

Alleen in de eerste helft van de finale kon België zich meten met Nederland. Een fraaie demarrage na rust was voldoende voor de achtste wereldtitel op negen WK-toernooien. Precies 20 jaar geleden wekte België de illusie dat Nederland een serieuze uitdager had gevonden.

Een WK met louter demonstratiepartijen voor de gevestigde orde ondermijnt de status van het korfbal. Het maakt tevens de olympische aspiraties ongeloofwaardig. Korfbal hoort niet op de Spelen thuis, dat waanidee moeten de Nederlandse korfballers definitief uit hun hoofd zetten. Internationaal zit korfbal bij het rariteitenkabinet van de World Games keurig op zijn plek, tussen sporten als klootschieten en frisbie.

Korfbal is alleen topsport in de Nederlandse Korfbal League. Het KNKV had ook TOP, Fortuna of PKC naar China kunnen sturen om de wereldtitel op te halen. Het Nederlandse korfbalteam is als de Harlem Globetrotters in het basketbal. Vergaap je aan hun kwaliteiten, maar vergeet nooit dat ze hun kunsten zonder enige weerstand vertonen.

undefined

Meer over