Alleen de bus uit voor bal gehakt

De bloemen verstoppen zich nog in de Keukenhof, maar de bussen vol toeristen laten zich door de kou niet afschrikken. En dan, hoe breng je dan de tijd door, als chauffeur zijnde?

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN SCHOORL

LISSE - Het is veelal een kwestie van in de bus zijn - of uit de bus zijn. Als je uit de touringcar gaat als chauffeur zijnde, ben je nieuwsgierig, wil je weten wat er buiten de bus gebeurt. Blijf je in de bus, dan ben je niet voor het eerst in de Keukenhof, dan ga je een beetje hangen in de bus op het parkeerterrein.

Zo staat het ervoor, als buschauffeur in een touringcar, wachtend op de toeristen die vier uur in de Keukenhof doorbrengen maar na twee uur al terugkeren omdat een deel van de bloemen zich nog verstopt. Jeroen (43) is erg van uit de bus. De voormalige geluidsman heeft net zijn bus met daarin 36 Amerikanen bij de hoofdingang geparkeerd. Hij moet eruit, hij wil kennis vergaren over de omgeving en mensen ontmoeten, al slaat hij een bezoek aan de bloementuin vandaag over. Hij is uit de bus - echt altijd, zegt hij.

Jaap (56) is van in de bus. Hij parkeerde deze Tweede Paasdag zijn bus voor de 270ste keer bij de Keukenhof en ging in een busstoel zitten. De Engelse toeristen had hij in Amsterdam opgehaald van een cruiseschip en die brengt hij aan het einde van de dag weer terug. Laat hem maar in de bus zitten; beetje lezen, slapen, rotzooi opruimen of computeren, zoals de busblijvers allemaal doen.

Er zijn bussen van Shearing Holidays (GB), Scharnagel (D), Gebo Tours (NL), Am Turist (DK), Ilka Sauerbrey (D), Riccio (I), Traveller's Choice (GB), Der Elsetaler (D) en Josy Tourisme (Fr). Ze zijn belangrijk voor de Keukenhof, de bussen, zo zegt medewerkster Angela. De Keukenhof heet zelfs een bussenevenement: in de zes weken dat het open is, moeten zo veel mogelijk mensen naar binnen, en die komen met de touringcar, daar passen de meeste mensen in. De bussen laten zich niet afschrikken door de kou, deze Paasdagen. Ze zijn al ruim van tevoren geboekt.

Vorig jaar kwamen er tienduizend bussen naar Lisse, een record. Ook nu gaat het niet slecht: zaterdag, zondag en maandag kwam de teller op 350 bussen. Het zijn Duitse bussen, Nederlandse bussen die vanaf Amsterdam rijden, bussen met mensen die meerdaagse trips maken door Europa of van een cruiseboot komen.

Ze komen van de Zaanse Schans, Marken of Volendam en gaan daarna naar Gouda of Gent, soms nog verder. De chauffeurs rijden eerst door de Bollenstreek, en zien dat het nog een grauwe woesternij is. Afgezien van een veld vol dappere narcissen is er geen kleur te bekennen. Voorheen parkeerden ze de bus op het land van een bollenboer, maar nu is er een speciale plek bij de hoofdingang. Daar staat Jan (78), een voormalige bolleninspecteur die al veertien jaar elke chauffeur uitbundig begroet.

Soms zitten ze in een kleine bus, zoals Theo (62). Hij brengt acht Japanners heen en weer tussen het Amsterdamse Okura Hotel en de Keukenhof. Soms is de bus een samenspel van internationale vertakkingen, met een Roemeense chauffeur Peter (41) in een Hongaarse bus die voor een Italiaanse busmaatschappij Hongkong-Chinezen vervoert van de Keukenhof naar Brussel, Parijs, Zwitserland en Rome.

Met z'n tweeën rijden in één bus, dat doen Christiaan (41) en Mary-An (61) uit Bünde. Mary-Ans vader en moeder waren ook buschauffeur. Lang geleden trouwde ze met een buschauffeur, maar dat liep slecht af. Nu heeft haar ex een groot busbedrijf, alleen, en rijdt ze samen met Christiaan, want het zijn toch lange dagen.

Dave (58) en Sue (38) zitten in het chauffeurscafé van de Keukenhof. Ze zijn nu wel uit de bus, maar dat is alleen voor de bal gehakt. Dave durft wel te zeggen, en Sue eigenlijk ook, dat chauffeur van een touringcar a way of life is. Het leven in hotels, lang onderweg, veel van de wereld zien, veel mensen ontmoeten.

Dave zegt dat hij als buschauffeur in niets verschilt van een acteur. Ook als chauffeur moet je de microfoon pakken en geloofwaardig je verhaal vertellen. Je moet ervoor zorgen dat de stemming goed is en met grappen en grollen de mood laten swingen.

Zo, en nu lopen ze terug naar het parkeerterrein van de Keukenhof, want Dave en Sue uit Engeland voelen zich vastgebakken aan hun bus. Zelfs als je buiten de bus bent, ben je buschauffeur. Je bent eigenlijk altijd in de bus.

undefined

Meer over