Alleen bij La Place kun je met enig fatsoen een hapje eten

Trek gekregen tijdens een dagje gezellig winkelen? Hup, op naar McDonald's, New York Pizza, Van der Valk of AC. Hoe duurzaam zijn die restaurants nou eigenlijk?

Allereerst kun je zelf bedenken dat restaurants die het van vlees moeten hebben, niet echt duurzaam zullen zijn. Maar ook als een bedrijf geen concreet duurzaamheidsbeleid heeft, bijvoorbeeld grondstoffen inkoopt zonder op milieu, dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden te letten, veel voedsel verspilt en al helemaal niet let op energieverbruik of broeikasgasuitstoot, is het geen goede plek om een hapje te eten. Maar hoe kom je daar achter? Lastig. Je kunt natuurlijk zelf gaan rondvragen, maar je kunt het werk ook laten doen door Rank a Brand, de internationale, onafhankelijke duurzaamheidssite die onder andere kleding-, voedsel-, reis-, elektronica-, telecom- en restaurantmerken onderling vergelijkt. Rank a Brand hanteert uitgebreide vragenlijsten over milieu en dierenwelzijn, eerlijke handel/arbeidsomstandigheden en CO2-emissies. De antwoorden halen ze uit de jaarverslagen en van de website van het merk: bedrijven worden niet rechtstreeks benaderd. Wie dus niet transparant is, scoort automatisch laag, ongeacht zijn werkelijke inspanningen. Maar in de praktijk zegt de informatie op de website wel degelijk veel over de daadwerkelijke inzet voor duurzaamheid, zegt Niels Oskam van Rank a Brand. 'De Rank a Brand-methode slaat de plank eigenlijk nooit mis', beaamt Sytske de Waart van Milieu Centraal. 'Bovendien geeft het bedrijven handvatten om zichzelf te verbeteren.' Wollige taal, onduidelijke verwijzingen en het gebruik van superlatieven op een site zijn vaak ook indicaties dat bedrijven hun zaakjes niet op orde hebben.

Maar goed: volgens RaB steekt V&D's La Place met kop en schouders uit boven andere restaurantketens. Van de twaalf onderzochte ketens scoort La Place als enige in klasse B, na klasse A de hoogste score. Nummer twee en drie, Subway en Ikea, scoren twee klassen slechter in D en fastfoodrestaurants als McDonald's, KFC, Pizza Hut maar ook AC Restaurants scoren het allerlaagst, onder in klasse D of zelfs klasse E.

Waarom scoort La Place goed? De restaurants schenken bijvoorbeeld gratis kraanwater en gecertificeerde koffie en thee, alle aardappels en zuivel zijn biologisch en een deel van het vlees is dier- of milieuvriendelijk gefokt. Er zijn ook verbeterpunten: zo wordt er nog veel voedsel verspild en moet het bedrijf beloften over meer diervriendelijk vlees en gecertificeerde vis nog waarmaken.

Product: Uit eten

Prijs: Varieert per maaltijd

Verkrijgbaar: La Place/V&D-vestigingen door heel Nederland

Oordeel: 4 sterren

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken.

undefined

Meer over