Alleen als Mathieu opstapt, is Weersing international

Bondscoach Pierre Mathieu hield er al rekening mee en sterspeelster Henriëtte Weersing heeft die veronderstelling nu ook eigenzinnig ingevuld. De 33-jarige volleybalster van INN Napoli stelt zich niet meer beschikbaar voor de nationale ploeg, 'zolang Mathieu bondscoach is'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM/NAPELS

Alleen de komst van een andere coach kan de dertienjarige interlandcarrière van de aanvalster nog verlengen. Weersing, dit weekeinde actief voor de wereldploeg in het All Star Gala in Bari, heeft onvoldoende vertrouwen in de capaciteiten van Mathieu.

De coach uit Doetinchem die zichzelf 'de Meester' noemt, geldt, mede door zijn activiteiten voor landskampioen Nesselande, als een pure mannentrainer. Mathieu werd in mei, na de afronding van de affaire-Goedkoop, echter aangesteld als bondscoach van de nationale vrouwenploeg.

Weersing: 'Mathieu was de naam die wij als routiniers nou juist niet op een lijstje hadden gezet, maar hij werd wel direct uitgekozen. Belachelijk. Wat is er in godsnaam met die lijst gebeurd?'

Mathieu stelde zich de - weinig realistische - opdracht met Nederland bij de Spelen van Sydney in 2000 een podiumplaats te bezetten. Bij het onlangs in Japan gehouden WK, waar Nederland zevende werd, bleek dat een utopie. Volgens Weersing, de beste Nederlandse volleybalster uit de moderne historie, geeft die slechte inschatting van het niveau ook de gebrekkige kennis van Mathieu wat betreft het vrouwenvolleybal weer.

Weersing vindt dat veel kennis is weggegooid door de manier waarop Top Volleybal Nederland (TVN) met interim-bondscoach Gido Vermeulen is omgesprongen. Hij werd wegens onverenigbaarheid der humeuren gedegradeerd tot jeugdtrainer en als assistent vervangen door Arjen Boonstoppel.

Vorige week verhuisde Vermeulen naar Napels, waar hij bij de club van Weersing en Brinkman tot opvolger van de ontslagen Simonetta Avalle werd benoemd. Vermeulen kwam niet op aanraden van Weersing, maar door zijn contacten met de Italiaanse makelaar Saltini.

Vermeulen leerde Saltini kennen, omdat hij speelsters als Huurman, Fledderus en Fokkens begeleidde hun keuze voor Italiaanse clubs.

Weersing: 'Gido heeft zo veel kennis van het vrouwenvolleybal. Daar wordt in Nederland al te gemakkelijk aan voorbij gegaan. Ik heb drie weken training van Mathieu meegemaakt en ik vind dat jeugdige speelsters meer technische aanwijzingen verdienen. Roepen dat je die pass moet brengen, lost niks op.'

De Oost-Groningse is nog altijd woedend dat zij deze herfst niet in de WK-selectie kon worden opgenomen omdat collega Erna Brinkman en zij drie wedstrijden voor hun nieuwe werkgever moesten uitkomen. Weersing: 'We zouden in Nederland trainen, maar door drie van de zes geplande wedstrijden te spelen zou Napoli ons doorbetalen. Het had TVN zestigduizend gulden bespaard.

'Het verhaaltje dat de heren tegen zo'n constructie waren, klopt niet. Ik heb Peter Blangé en Bas van de Goor erover gehoord. Die hadden geen bezwaar. Maak mij eens duidelijk wat het verschil is als je in je drie vrije weekeinden een wedstrijd in Italië gaat spelen of zoals Cintha Boersma heeft gedaan drie keer je vriendje in dat land gaat bezoeken.

'Ik ben een professional en voor mij is de nationale ploeg een grote liefde, maar qua inkomsten is het niet meer dan bijsnoepen. Marjolein de Jong brak vorig jaar een sleutelbeen en toen werd haar contract in Spanje verscheurd. Daar word je wijzer van.'

Meer over