'Alleen als ik op het podium sta, ben ik op mijn wolk'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week de Vlaams-Spaanse zangeres Belle Perez (30), die vanaf januari met een theatertournee door Nederland trekt....

TEKST WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend?

Ik ben het zonnetje in huis, hè. Die ambiance probeer ik er tenminste altijd in te brengen. Opgewektheid en oprechtheid. Ik ben een positief ingesteld iemand.

We kennen u natuurlijk van uw muziek, maar waarom heeft u nog geen eigen real life soap?

Ik ben inderdaad al een paar keer benaderd om thuis een camera mee te laten lopen. Maar het is moeilijk, hè. Als je ze een vinger geeft, willen ze ongetwijfeld je hele arm. En mijn omgeving heeft er sowieso geen behoefte aan. Mijn familie, mijn man Mario - ze leiden hun eigen leven, en ik respecteer dat.

Wat moeten we missen nu die soap er voorlopig niet komt?

Niet veel, hoor. Ik heb niets te verbergen. Mijn fans weten alles van mij. Al kijken ze soms inderdaad nog verbaasd op. Toen ik laatst mijn auto stond te poetsen, rolden bij een jongetje de ogen uit hun kassen: Belle Perez die haar auto zelf poetste!

U bent in gewoon-doen vergelijkbaar met onze Frans Bauer.

Ja, maar dan ben ik toch de girl next door met scherpe kantjes. Ik moet af en toe stoom kunnen afblazen.

U verbouwt nog wel eens een hotelkamer?

Nou, zo erg is het niet hoor. Maar de minibar blijft niet altijd gesloten, hè. Ik vind het ook noodzakelijk om af en toe lekker bij te kletsen met mijn vriendinnen in ons stamcafé, thuis in Achel.

Wat moet een volbloed Spaanse in zo'n gat?

Mijn ouders zijn er ooit terechtgekomen en ik vond het er super in mijn jeugd. We woonden in een wijk met allemaal kinderen van dezelfde leeftijd. Met een mannetje of vijftien vormden we de Bende van Achel. In bomen klimmen, over water slingeren - men noemde onze buurt wel The Bronx van het dorp. Ik was een van de bad boys.

Wat is het grootste compliment dat iemand u kan maken?

Dat mijn muziek hem of haar raakt. Als ik daarmee tot iemand door weet te dringen dan heb ik mijn doel bereikt.

Wat vindt uw man aantrekkelijk aan u?

Goh, we kennen elkaar al van jongs af aan. Op een gegeven moment is hij met onze groep mee op stap gegaan en toen klikte het gewoon tussen ons. Ik denk dat hij mijn kwajongenskant altijd leuk heeft gevonden.

Wat is de grootste roddel die over u de ronde doet?

Dat ik in mijn Eurovisie Songfestival-periode een kind op de wereld zou hebben gezet. Als je foto's van me zou zien uit die tijd - waar zou ik dat kind gestoken moeten hebben?!

Stoort u zich aan zulke verhalen?

Ach, ik kan goed leven met die schaduwkanten van de bekendheid. Ik ben ook niet zo nadrukkelijk op zoek naar publiciteit, dat scheelt ook. Ik kan de roem bovendien gemakkelijk van me afzetten. Als ik van vakantie uit Spanje terugkom, herinner ik het me pas weer op het vliegveld: oh, shit, ja, ik ben Belle Perez, ik ben bekend. Het is bizar dat mensen je outfit ineens geweldig vinden, alleen omdat jij die draagt. Als iemand anders erin zou lopen, was er geen haan die ernaar kraaide.

Kunt u in Nederland nog gewoon over straat?

Ik ga altijd shoppen met ons mam in Eindhoven en sinds ik de Muziekfeesten van de TROS doe, merk ik dat ik vaker herkend word. Maar alleen als ik op het podium sta, ben ik op mijn wolk, hoor. Als ik de handdoek om mijn nek voel, ben ik weer mezelf. Ik heb ook gewoon mijn verlegenheid en mijn bescheidenheid.

U bent Spaanse op het podium en Vlaamse daarbuiten.

Dat is het. Een mooie combinatie, niet?

Meer over