nieuwsreddingsschip Marie Louise

Alle schipbreukelingen op reddingsboot Banksy van boord gehaald

Alle schipbreukelingen die aan boord waren van de door de Britse kunstenaar Banksy gefinancierde reddingsboot Louise Michel, zijn van boord gehaald. Dat meldt de bemanning van het schip via Twitter. De overvolle boot, die 219 schipbreukelingen aan boord had, luidde vrijdagavond de noodklok. Daarop snelden zaterdag de Italiaanse kustwacht en een Duits liefdadigheidsschip te hulp. Eén van de opvarende vluchtelingen is overleden.

De Louise Michel zou onbestuurbaar zijn geworden door onder andere het grote aantal vluchtelingen aan boord. Een asielzoeker zou inmiddels zijn overleden. Beeld AFP
De Louise Michel zou onbestuurbaar zijn geworden door onder andere het grote aantal vluchtelingen aan boord. Een asielzoeker zou inmiddels zijn overleden.Beeld AFP

De bemanning van de Louise Michel sloeg vrijdag ten zuidoosten van het eiland Lampedusa via Twitter alarm en vroeg hulp aan de autoriteiten in Italië, Malta en Duitsland. ‘Er is al een persoon overleden op de boot. De anderen vertonen brandwonden’, luidde het in een Twitterbericht. In een later bericht benadrukte de bemanning dat het schip niet meer kon varen.

Een vaartuig van de Italiaanse kustwacht haalde daarop zaterdag één dode en de meest kwetsbare migranten, 49 in totaal, van het schip. Het gaat om 32 vrouwen, 13 kinderen en 4 mannen, aldus een verklaring. Dat gebeurde op verzoek van Malta. Zij zijn inmiddels aangekomen in de haven van het eiland Lampedusa.

Na de interventie van de Italiaanse kustwacht waren nog altijd 170 schipbreukelingen aan boord. Zij werden enkele uren later overgedragen aan het Duitse liefdadigheidsschip Seawatch 4, waar inmiddels 370 vluchtelingen aan boord zijn.

De Louise Michel, vernoemd naar een Franse feministische anarchist, is een voormalig Frans marineschip dat wit en paars is geschilderd. Het schip is sinds vorige week actief en is betaald met de opbrengst van kunstwerken die Banksy verkocht. Het vertrok op 18 augustus in het geheim vanuit de Spaanse zeehaven Burriana en redde donderdag 89 mensen in nood in de centrale Middellandse Zee. Vervolgens haalde het schip nog eens 130 vluchtelingen aan boord waardoor het maar liefst 219 schipbreukelingen telde.

Banksy houdt zich al jaren op verschillende manieren bezig met het thema vluchtelingen. Volgens de Britse krant The Guardian zou hij vorig jaar zelf kapitein Pia Klemp hebben benaderd omdat hij onder de indruk was van haar reddingswerk op zee van de afgelopen jaren voor diverse hulporganisaties. Op het knalroze en wit geschilderde schip is een meisje afgebeeld met een reddingsvest dat zich vasthoudt aan reddingsboei in de vorm van een hart.

Meer over