Alle politieacties in Brussel afgelopen

Alle politieacties die zondagavond in Brussel werden gehouden zijn afgelopen. Het is nog niet bekend wat deze hebben opgeleverd omdat de politie heeft opgeroepen een mediastilte in acht te nemen. Ook inwoners is verzocht niet over de acties te berichten op social media. Rond middernacht komt er een persconferentie.

Politie aan de rand van de wijk Molenbeek in Brussel. Beeld epa
Politie aan de rand van de wijk Molenbeek in Brussel.Beeld epa

Een deel van de binnenstad is afgesloten en bewoners is eerder op de avond gevraagd binnen te blijven. Gasten van hotels rond de Grote Markt werden verzocht niet naar buiten te gaan. Ook in Molenbeek en Schaarbeek waren er in de loop van de avond grote interventies. De politie meldt dat er ook een actie heeft plaatsgevonden in de stad Luik. Er kon om veiligheidsredenen geen verdere informatie verstrekt worden.

Het hoogste dreigingsniveau blijft gelden in Brussel. Dat heeft de Belgische premier Charles Michiel eerder zondagavond gezegd. Alle scholen en universiteiten blijven maandag gesloten, evenals de metro. 'We vrezen een aanslag als in Parijs', aldus Michel op een persconferentie.

Ook evenementen waar veel mensen op af zouden komen, worden afgelast. Het leger en de politie zullen nadrukkelijk aanwezig blijven op straat en het publiek krijgt het advies drukke plekken te mijden. Volgens de premier zijn winkels en het openbaar vervoer mogelijke doelen van terroristen.

Voor de rest van België blijft dreigingsniveau 3 gelden.

Dit besluit is genomen na overleg met de Belgische vicepremiers, verschillende ministers, de inlichtingendiensten, justitie en het Belgische Crisiscentrum. Maandag zal opnieuw overlegd worden over de dreiging in het land.

Bruisende stad komt langzaam tot stilstand

Gesloten luiken in de stad en militairen bij Manneken Pis. Lees in deze reportage hoe Brussel tot stilstand is gekomen.

null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld belga
Beeld belga

Geen details

'Niemand is tevreden of gelukkig met deze situatie, wij ook niet', aldus Michel. De regering heeft er alles aan gedaan om de situatie te normaliseren, maar het hoogste niveau blijft nodig, zei hij. De premier wilde nog altijd geen details geven over de dreiging.

De Europese Raad heeft zondag het eigen dreigingsniveau voor terreuraanslagen verhoogd van geel naar oranje. Het zou gaan om een preventieve maatregel.

Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen en niet-essentiële vergaderingen in het gebouw van de raad in Brussel gaan niet door. Maandagavond zal worden bepaald of het niveau oranje blijft of het wordt verlaagd naar geel.

Het openbare leven in Brussel viel dit weekeinde vrijwel stil nadat het dreigingsniveau vrijdagnacht werd opgehoogd van 3 naar 4. Het centrum maakte het hele weekend een desolate indruk en op veel plekken posteerden of patrouilleerden agenten en militairen.

Tekst loopt verder onder de tweets

Straten blijven leeg in Brussel vanwege verhoogde terreurdreiging in de Belgische hoofdstad. Beeld epa
Straten blijven leeg in Brussel vanwege verhoogde terreurdreiging in de Belgische hoofdstad.Beeld epa
Militairen op straat in Brussel. Beeld epa
Militairen op straat in Brussel.Beeld epa

Bende extremisten

De Belgische autoriteiten vrezen dat er figuren in Brussel rondzwerven uit de bende extremisten die de aanslagen in Parijs heeft gepleegd. De aanslagen werden naar het zich laat aanzien in Molenbeek, in het westen van de Belgische hoofdstad, beraamd.

Enkele verdachten zijn nog voortvluchtig, waaronder Salah Abdeslam. Hij zou tijdens zijn vlucht nog een bomvest hebben gedragen en heeft dat mogelijk nog steeds om, zei de advocaat van een van de mannen die Abdeslam na de aanslagen oppikten en naar België brachten, waar hij mogelijk nog steeds is.

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is de verhoogde terreurdreiging in Brussel niet voorbij als Abdeslam is gepakt of gedood. 'Er wordt van meerdere verdachten uitgegaan, daarom ook die grote machtsconcentratie', zei Jambon zaterdagavond in het Vlaamse actualiteitenprogramma De afspraak.

De burgemeester van Brusselse deelgemeente Schaerbeek, Bernard Clerfayt, zei zondag dat 'iedereen waakzaam moet blijven omdat wij hebben vernomen dat er twee heel gevaarlijke terroristen in Brussel zijn'.

Brussel Beeld epa
BrusselBeeld epa

Gebouw VTM ontruimd

Het gebouw van de Belgische tv-zender VTM is zondagmiddag ontruimd vanwege een bommelding. Alle medewerkers zijn na dreigementen naar het nabijgelegen Eurovolleycenter gebracht.

Het gebouw is van het bedrijf Medialaan, dat ook eigenaar is van andere Belgische radio- en televisiezenders zoals 2BE en Q-music Vlaanderen.

Ook het station van Mechelen was enige tijd ontruimd, omdat het mediabedrijf vermoedelijk vanaf dat station telefonisch was gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag.

Reisadvies voor Nederlanders: vermijd drukke plekken in Brussel

'Hoogste niveau van veiligheidsdreiging in het gewest Brussel, dat wil zeggen reëel risico op terroristische aanslagen. Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. En volg de instructies van de autoriteiten op.' Dat vermeldt de website van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Lees hier het volledige advies.

Een legervoertuig van het Belgische leger voor het treinstation Brussel CS Beeld anp
Een legervoertuig van het Belgische leger voor het treinstation Brussel CSBeeld anp

'Paniek en schrik'

De Belgische minister van Justitie Koen Geens zette zaterdag op de Vlaamse televisie uiteen dat de regering tijd nodig heeft om alle beveiliging goed te reorganiseren. 'Paniek en schrik zijn niet onze leidraad', aldus Geens. Hij hoopt dat 'de capaciteiten' die nodig zij om de metrostations te bewaken dan 'beschikbaar zullen zijn'. Dat lukt 'als alles normaal verloopt'.

Bezorgde mensen hebben zaterdag massaal gebeld met het speciale telefoonnummer dat is geopend vanwege de verhoogde terreurdreiging rondom Brussel. Twintig medewerkers van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken kregen vierhonderd mensen per uur aan de lijn, schrijven Belgische media zondag.

Mensen met vragen kunnen het speciale nummer zondag ook bellen. Het Crisiscentrum heeft de meest gestelde vragen op de website gezet.

Meer over