Alle partijen in regering N-Ierland

Noord-Ierland krijgt donderdag voor het eerst een regering waarin unionisten, nationalisten én republikeinen zijn vertegenwoordigd. De partijraad van David Trimbles UUP gaf zaterdag in Belfast toestemming voor de implementatie van het Akkoord van Goede Vrijdag en daarmee voor de vorming van een Executive waarin alle politieke stromingen zijn vertegenwoordigd....

Volgens de Britse premier Blair heeft Noord-Ierland nu 'het beste vooruitzicht sinds een generatie op de vervanging van geweld en terreur door vrede en democratie'. President Clinton, die sterk bij het Noord-Ierse vredesproces is betrokken, noemde het besluit van de unionisten 'een historische stap op weg naar blijvende vrede'.

De Amerikaanse ex-senator Mitchell, aan wiens grote onderhandelingstalent het is te danken dat de UUP en Sinn Fein tot elkaar kwamen, waarschuwde voor te groot optimisme. 'Niemand moet denken dat de problemen nu allemaal voorbij zijn. Maar we gaan in de goede richting. En uiteindelijk zullen ze slagen.'

Van de 829 afgevaardigden steunden er 480 (58 procent) Trimbles deal met Sinn Fein. De partijraad stelde zich op achter Trimble, nadat de aanstaande Noord-Ierse premier had beloofd de raad in februari opnieuw bijeen te roepen voor een 'definitief besluit'. Dan zal worden bekeken of de IRA is begonnen met het inleveren van wapens. Is dat niet het geval, dan zullen Trimble en de UUP-ministers uit de Executive stappen. Trimble zou de ontslagbrief, gepostdateerd en getekend, al hebben klaarliggen.

Met het voorbehoud voorkwam Trimble dat de leidende dissident Jeffrey Donaldson, met in zijn spoor een stoet medestanders, de partij zou verlaten. Donaldson zei in elk geval tot februari te zullen wachten met breken. 'Dit is een belangrijke concessie voor het nee-kamp', zei hij.

Sinn Fein-leider Adams reageerde zaterdag geïrriteerd op het voorbehoud van de unionisten. 'Dit is de verkeerde benadering. Het voedt onzekerheid en houdt de hoop levend van degenen die tegen het akkoord zijn, zowel binnen als buiten de UUP.'

Maar de Britse minister voor Noord-Ierland Mandelson steunde Trimble. Vrijdagavond had hij de unionisten per brief nog laten weten dat de regering en de grensoverschrijdende instituties zouden worden geschorst als de IRA geen begin maakt met het inleveren van wapens.

'Op dat veiligheidsnet hadden ze recht', zei de minister. Mandelsons garantie leidde ertoe dat John Taylor, tweede man van de UUP en lange tijd tegen het akkoord, besloot Trimble te steunen en dat was vermoedelijk cruciaal voor Trimbles zege.

Meer over