Alle doembeelden ten spijt, gaat het goed met Nederland

Uw politieke nieuwsbrief

Sneeuwpret. Beeld anp
Sneeuwpret.Beeld anp

Goedemiddag. Wie nauwgezet de politiek volgt zal moeite hebben het te geloven, maar het gaat in veel opzichten goed met Nederland. Toch blijft er altijd iets te wensen over. Meer geld voor onderwijs bijvoorbeeld. Of meer aandacht voor vrouwenemancipatie.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

RAPPORT VAN DE DAG
SCP publiceert Kerstboodschap

In verkiezingsjaar 2017 vlogen de doembeelden de kiezer om de oren. De gewone Nederlander was terecht een boze Nederlander. Zijn land en cultuur leverde hij langzaam in aan de oprukkende vreemdeling die in groten getale de landsgrenzen overtrok. 'Soms lijkt het wel of niemand meer normaal doet', schreef Mark Rutte in zijn 'brief aan alle Nederlanders'. Aan de migranten onder de Nederlanders schreef hij: 'Doe normaal of ga weg.' Thierry Baudet waarschuwde voor 'oikofobie', zijn term voor westerse zelfhaat waar linkse elites aan zouden lijden. Volgens Sybrand Buma voelde de gewone Nederlander zich niet meer 'thuis en geborgen'. En ging de wereld niet ten onder aan asielzoekers, dan wel aan klimaatverandering, racisme of een stijgende pensioenleeftijd. Ieder zijn Apocalyps, zo leek het wel.

Twee weken voor Kerst publiceert het Sociaal en Cultureel Planbureau het rapport 'De sociale staat van Nederland 2017', een update van een onderzoek dat 25 jaar geleden ook verscheen. Het contrast met de onheilsprofetieën kon niet groter zijn. De eerste bulletpoint: 'Sinds 1990 is de levensverwachting sterk toegenomen, evenals het opleidingsniveau, de arbeidsparticipatie en het besteedbaar inkomen. De criminaliteit is afgenomen, de woningen zijn van een betere kwaliteit, meer Nederlanders sporten en we gaan vaker op vakantie.'

We zijn tevreden met ons leven: 'Rond de 85 procent zegt gelukkig te zijn.' De opinie over migranten is verbeterd: 'Vond in 1994 nog 49 procent van de Nederlanders dat er te veel mensen 'van een andere nationaliteit' in Nederland wonen, in 2017 is dat 31 procent.' Politici worden nog steeds met argwaan bekeken, maar 'de democratie' krijgt hoge cijfers. 'De tevredenheid met de democratie ligt in 2017 hoger dan in 1990.'

Nee, het is niet allemaal pais en vree. Nederland kent armoede, de verschillen tussen hoog- en laagopgeleide mensen nemen toe, de steun voor de vrijheid van meningsuiting is gedaald naar 66 procent, meer mensen zijn ontevreden over de EU. Het land is nog niet af. Maar wie voor kerstavond een hoopvolle boodschap zoekt, kan met een gerust hart het SCP-rapport afdrukken en eruit voordragen. Bijvoorbeeld een van deze zinnen: 'De criminaliteit in Nederland is sinds de eeuwwisseling afgenomen', 'Sinds 1990 is de arbeidsparticipatie fors toegenomen, vooral onder ouderen en vrouwen', 'De economische crisis heeft voor de meeste mensen geen invloed gehad op de tevredenheid met het leven.'

Rutte en Baudet in de Tweede Kamer. Beeld anp
Rutte en Baudet in de Tweede Kamer.Beeld anp

DEMONSTRATIE VAN DE DAG
Scholen een dag dicht

Minister Arie Slob hield de afgelopen weken vol dat hij geen extra geld heeft voor het basisonderwijs. De 720 miljoen euro extra die is gereserveerd in het regeerakkoord zou genoeg moeten zijn. Omdat Slob voet bij stuk hield, staakten de onderwijzers vandaag hun werk. Zij willen het dubbele, want ze willen evenveel verdienen als hun collega's in het voortgezet onderwijs. Dat kost 1,4 miljard euro, geld dat het kabinet best zou kunnen uittrekken aangezien eenzelfde bedrag ook wordt besteed aan het schrappen van de dividendbelasting, zo betogen de stakers.

Dat zijn appels en peren, vindt het kabinet. Maar oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA hebben zich aan de zijde van de onderwijzers geschaard. Jesse Klaver ging vanochtend vrijwilligerswerk doen met stakende docenten. Lodewijk Asscher deelde koffie uit aan stakende leraren. SP'ers bezochten gisteren al scholen die vandaag de deuren sloten.

PvdA'er Asscher deelt koffie uit aan stakende onderwijzers. Beeld anp
PvdA'er Asscher deelt koffie uit aan stakende onderwijzers.Beeld anp

MIJLPAAL VAN DE EEUW
Algemeen (mannen)kiesrecht

Het is vandaag honderd jaar geleden dat het algemeen mannenkiesrecht en het passief vrouwenkiesrecht werden ingevoerd. Aanvankelijk wilde het parlement dit feit groots vieren, maar Kamervoorzitter Khadija Arib stak daar een stokje voor. Zij vindt dat een feest pas over twee jaar gepast is, honderd jaar nadat ook vrouwen actief kiesrecht kregen.

Een feministische daad van Arib? Een andere feminist, Marianne Thieme, vindt het jammer dat het feestje niet doorgaat. Zij had graag stilgestaan bij het passief kiesrecht, een belangrijke stap in de emancipatie van vrouwen. 'Honderd jaar later is het opvallend stil over deze gedenkwaardige gebeurtenis', schrijft ze in een opiniestuk in de Volkskrant. 'Noch in de Tweede noch in de Eerste Kamer zal dit moment herdacht worden.'

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol liet zo'n opmerking niet over haar kant gaan en opende vandaag de vergadering met een korte speech. Ze memoreerde Aletta Jacobs, 'voorvechter voor het vrouwenkiesrecht van het eerste uur', die bij Kamerverkiezingen van 1918 met voorkeurstemmen werd verslagen door een man. Daardoor werd Suze Groeneweg in dat jaar de eerste vrouw die toetrad tot de Kamer.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Beeld anp
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN...
De Eerste Kamer


Het schrappen van de dividendbelasting leek vorige maand de potentie te hebben om uit te groeien tot de inkomensafhankelijke zorgpremie van Rutte III. Dat gebeurde niet. In de Tweede Kamer hielden de vier coalitiepartijen de gelederen gesloten en ketsten alle aanvallen van de oppositie af. In de Eerste Kamer blijken de verhoudingen vandaag anders te liggen. De senaatsfracties van VVD en D66 lieten ruimte open voor aanpassing van het plan. D66 was nog niet overtuigd van de noodzaak van het uitgeven van 1,4 miljard aan aandeelhouders van grote bedrijven. Frank de Grave van de VVD zei bereid te zijn na te denken over alternatieve lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven.

Ruttes vorige kabinet beleefde enkele van zijn moeilijkste momenten in de Eerste Kamer, de dwarsliggers waren senatoren uit de eigen gelederen. Of het ook dit keer zo zal gaan, horen we pas volgend jaar, als het daadwerkelijke plan ook in de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd.

Minister Hoekstra van Financiën (midden) in de Eerste Kamer. Beeld anp
Minister Hoekstra van Financiën (midden) in de Eerste Kamer.Beeld anp

OOK DAT NOG
Alliantie van rijken

Oud-premier Jan Peter Balkenende was zaterdag een uur lang te gast in het radioprogramma Kamerbreed. Met geen woord repte hij daar over zijn 'Maatschappelijke Alliantie'. Zodoende kon het Financieele Dagblad vandaag de primeur hebben. Deze alliantie van rijke ondernemersfamilies, zoals Zeeman, Brenninkmeijer en Blokker, wil 'honderden miljoenen investeren in de Nederlandse samenleving'. Het voornaamste doel is het bevorderen van integratie van vluchtelingen.

'De fondsen vinden dat migranten te veel als bedreiging worden gezien in plaats van als kans voor de samenleving', schijft het FD. Bestuursvoorzitter Balkenende hoopt op samenwerking met het kabinet. De alliantie sprak al met topambtenaren van alle departementen. Vorige week stuurde Balkenende een brief aan alle nieuwe bewindspersonen. Hij schreef uit te zien naar 'nadere samenwerking met het kabinet'.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Oud-premier Jan Peter Balkenende. Beeld ANP
Oud-premier Jan Peter Balkenende.Beeld ANP
Meer over