Alle deuren gaan open voor de Monumentendag

De Open Monumentendag is uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele evenement van Nederland. In de Oude Kerk in Delft zal prins Claus vanmiddag de openingshandeling verrichten voor de Open Monumentendag, die zaterdag voor de tiende keer wordt gehouden....

Thema van deze speciale dag is het industrieel erfgoed, wat inhoudt dat in vele gemeenten watertorens, vuurtorens, stoomgemalen, fabrieksgebouwen en andere industriële objecten te bezichtigen zijn. Bovendien brengt de Stichting Open Monumentendag een boekje uit over het industrieel erfgoed, naast een boekje over monumentale kerkgebouwen en een monumentenkwartet.

De Open Monumenten Krant met informatie over openstellingen en activiteiten in de ruim 400 deelnemende gemeenten is verkrijgbaar bij alle VVV- en ANWB-kantoren. Elke gemeente heeft een centraal informatiepunt, waarvan de telefoonnummers in het krantje is te vinden.

Een kleine greep uit het grote aanbod kan niet anders dan willekeurig zijn: spectaculair is volgens de stichting onder meer de openstelling van de voormalige ijzergieterij van DRU in Gendringen en die van de modelwoning van het ENKA-tuindorp in Ede, waar ook een van Nederlands fraaiste gasfabrieken open staat. Heel bijzonder is ook een werkende stoomhoutzagerij in Groenlo, het oudste Nederlandse droogdok in Hellevoetsluis en de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Een van de particuliere huiseigenaren die zaterdag publiek in zijn monumentenwoning binnenlaat is Marcel Corbié, Koningsweg 78, in Alkmaar. In Utrecht kan men aan de Kromme Nieuwe Gracht 49 de Paushuize bezichtigen, het 16de-eeuwse pand dat ooit in opdracht van de Nederlandse paus Adriaan Floriszoon Boeijens werd gebouwd.

In Haarlem is bij hoge uitzondering de toren van de Grote of St. Bavokerk te beklimmen. In de voormalige olieslagerij van Ten Hove in de Bergpoortstraat in Deventer speelt de theatergroep The Lunatics vandaag, zaterdag en zondag om 21 uur de voorstelling Brokkepassers, die het gebouw tot leven moet brengen.

Oostzaan heeft een stijfselmakersschuur in de aanbieding, Dirksland een korenmolen, de Schermer heeft een zuivelfabriek, Kerkrade een kunstsmederij, Waalwijk een schoenfabriekje, Loon op Zand een stoelenfabriek en Oosterhout zijn bierbrouwerij. Er zijn rondleidingen, fiets- en boottochten en dia-presentaties.

Ook kinderen zullen aan hun trekken komen. In Kootwijk kunnen ze het radiostation bekijken. In Goes staat een stoomtrein gereed en ook kan de steenkolenmijn in Valkenburg bezocht worden. In de Melkweg in Amsterdam, ooit een échte melkfabriek, is vanavond al een speciale monumenten-hiphop-avond, Rap 'n Ruins.

Meer over