Alle arrestanten Pegida-demonstratie Utrecht weer op vrije voeten

Alle 32 mensen die zondag werden opgepakt tijdens een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Utrecht, zijn weer op vrije voeten. Achteraf blijkt dat acht van de 32 arrestanten ten onrechte zijn gearresteerd, aldus het Openbaar Ministerie maandag.

Politie en demonstranten in Utrecht, gisteren. Beeld anp
Politie en demonstranten in Utrecht, gisteren.Beeld anp

Tijdens de demonstratie ontstond onder andere een relletje toen de politie een bord met daarop de bekende cartoon van Kurt Westergaard in beslag nam. Die cartoon verbeeldt de moslimprofeet Mohammed met een bom als tulband. Politie en OM dachten zondag dat deze afbeelding met de tekst daaronder strafbaar was, maar het OM trekt dat maandag terug.

'Het bord leek aan te zetten tot discriminatie of gewelddadig optreden en dat is strafbaar. Bij nadere beoordeling lijkt het bord echter gericht tegen een gewelddadige islam en dat is niet strafbaar', zo verklaart het OM.

De 24 arrestanten hebben een boete gekregen omdat ze een bevel van de politie niet opvolgden of omdat ze de gang van zaken tijdens de demonstratie dreigden te verstoren. Het OM onderzoekt nog een geval van belediging van een agent.

Het bord dat door het OM aanvankelijk strafbaar werd geacht. Beeld anp
Het bord dat door het OM aanvankelijk strafbaar werd geacht.Beeld anp

Lees ook: Pegida-demonstratie in Utrecht: 'Eet geen kebab meer'

'Ik heb niets tegen moslims, ik heb iets tegen de islam. Ik blijf gewoon mijn boodschappen afrekenen bij een meisje met een hoofddoek.' (+)

Meer over