Ali G. en G. Kelly

Er gaapt een diepe kloof tussen twee nieuwe dvd's: de zoetheid van de oude Hollywood-musical staat haaks op de platheid van Ali G....

Ali G Indahouse. Cruisend door the hood in zijn pimpmobile ziet Ali G. hoe een gemene gangsta twee fit looking bikinibabes mishandelt. Moeiteloos schakelt hij de bruut uit en op de achterbank van zijn slee geven de meiden hem zijn beloning. Maar Ali droomt, hij ligt in bed, in zijn slaapkamertje, drie hoog achter in Staines, een gehucht in 'Barkshire', en de erogene actie wordt in werkelijkheid verzorgd door de pluizige schoothond van zijn oma, die onder het dekbed iets te likken heeft gevonden. Om de ontluistering compleet te maken stapt oma zelf ook nog binnen en herinnert hem dat hij niet mag masturberen als zij in de kamer is.

Is Ali G ('alie djie') een blanke die negers belachelijk maakt, een jood die negers belachelijk maakt of een jood die blanken belachelijk maakt die een neger proberen te zijn? Ali G is alledrie, en dat is vermoedelijk zijn succes. Hij heeft zich perfect middenin deze etnische driehoek geposteerd, waar niemand vat op hem krijgt. De enige manier waarop Sacha Baron Cohen het kan (en waarschijnlijk zal) bederven is door achter zijn personage vandaan te komen, een verleiding die hij tot nu toe knap weerstaat.

Behalve de bij vlagen zeer komische film, Ali G Indahouse, staat op deze dvd onder meer een cursusje in Ali's hoogst eigen taalgebruik dat behalve geestig ook leerzaam is, vooral voor de niet-Engelse kijker. (Universal Pictures Benelux)

Singing in the rain. Dat was even schrikken: Schijfjes begint zich tot een musicalliefhebber te ontwikkelen. Nee, niet de moderne Endemusicol, maar de oude Hollywoosical. Na My Fair Lady, Okla homa en The Sound Of Music betrapte Schijfjes zich erop wel elke avond zo'n ding te willen zien! Zou het de thuisbioscoop zijn? Zo'n groot scherm, vijfkanaals geluid, de filmmusical is misschien wel het homecinema-genre bij uitstek. Singin' In The Rain is misschien wel de allerbeste ooit gemaakt, zegt men, en hoewel Schijfjes dat soort kwalificaties wantrouwt, kan hij er in dit geval weinig tegenin brengen. IJzersterke cast (Gene Kelly natuurlijk, maar ook Debbie Reynolds en Donald O'Connor), leuk verhaal, gedenkwaardige liedjes en fabelachtige dansroutines. Qua bonus onder andere een interessant portret van Arthur Freed, het brein achter deze en andere grote filmmusicals van mgm. (mgm Home Entertainment)

Meer over