Algerijnse president verschijnt breekbaar op tv

President Abdelaziz Bouteflika van Algerije is voor het eerst in maanden weer op televisie verschenen. Hij kreeg 27 april een beroerte, en is sindsdien niet meer te zien geweest. Op de videobeelden overlegt hij met de premier Sellal en de chef-staf  van het leger Salah. De opnamen van de Algerijnse tv zijn gemaakt in Parijs. Daar wordt Bouteflika behandeld sinds zijn beroerte.

redactie
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. Het beeld komt van het Algerijnse persbureau APS. Beeld afp
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. Het beeld komt van het Algerijnse persbureau APS.Beeld afp

De beelden waren klaarblijkelijk bedoeld om geruchten over zijn medische toestand (volledig verlamd of erger) de kop in te drukken. Volgens de regering zijn bij de beroerte geen vitale functies aangetast.

Bouteflika (76) was vermagerd. De linkerkant van zijn mond leek niet te bewegen toen hij iets at. Zijn linkerarm was leunde op een armleuning en bewoog niet. Als hij iets zei, moesten de anderen voorover buigen om hem te kunnen horen.

De Franse media suggereren al langer dat Bouteflika (aan de macht sinds 1999) niet meer in staat is zijn ambt te vervullen. In Algerije wordt hardop gespeculeerd dat hij niet mee zal doen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Meer over