NieuwsAlgerije

Algerijnse president Bouteflika ruimt het veld na massale protesten

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft maandag laten weten dat hij nog voor 28 april zijn functie zal neerleggen. De 82-jarige president, die zich al jaren nauwelijks meer in het openbaar vertoonde nadat hij door een hersenbloeding was getroffen, stond onder zware druk na weken van massale demonstraties tegen zijn plannen om nog eens aan de verkiezingen mee te doen.

Bert Lanting
De Algerijnse president  Abdelaziz Bouteflika in 2010, tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Ouargla.  Beeld AFP
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika in 2010, tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Ouargla.Beeld AFP

Zijn positie werd onhoudbaar nadat de legerleiding zich tegen hem had gekeerd. Legerleider Ahmed Gaïd Salah schaarde zich achter de demonstranten en riep Bouteflika op onmiddellijk plaats te maken voor een opvolger. Ook de regeringspartij FLN nam afstand van de bejaarde president. Bouteflika, die sinds zijn hersenbloeding in 2013 bijna niet meer kan praten, is al 20 jaar aan de macht.

Bouteflika had eerder deze maand al laten weten dat hij toch niet zou meedoen aan de presidentsverkiezingen die in april zouden worden gehouden. Maar hij wilde pas aftreden na het aannemen van een nieuwe grondwet. Die eis heeft hij nu ook laten vallen, nadat alle steunpilaren onder zijn bewind waren weggevallen.

Bouteflika zal na zijn aftreden tijdelijk worden opgevolgd door Abdelkader Bensalah, de voorzitter van de Raad van de Natie, de eerste kamer van het Algerijnse parlement. Afgelopen weekeinde werden Bouteflika en premier Noureddine Bedoui het al eens over een nieuwe regering die het land moet besturen tijdens de overgangsperiode. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de verkiezingen, die voorlopig zijn uitgesteld, zullen worden gehouden.

Het is ook onzeker of Bouteflika’s offer voldoende zal zijn om de demonstranten tevreden te stellen. De jongeren eisen dat niet alleen de president het veld ruimt, maar dat het hele machtsapparaat drastisch wordt hervormd. Het politieke establishment wordt gedomineerd door een kliek van vertrouwelingen van Bouteflika die zich vaak hebben verrijkt.

Lees meer over de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika

Legerchef Algerije wil president Bouteflika meteen vervangen

De dagen van Abdelaziz Bouteflika lijken geteld. De 82-jarige Algerijnse president is te ziek om nog langer te functioneren en moet ogenblikkelijk worden vervangen, zo verklaarde legerleider generaal Ahmed Gaed Salah dinsdagmiddag in een toespraak voor officieren, uitgezonden door twee tv-zenders. Dat maakt de positie van Bouteflika zo goed als onhoudbaar.

Iedereen keert zich tegen Bouteflika: het regime brokkelt steeds verder af

Het zinkend schip telt steeds minder opvarenden. Een voor een namen bondgenoten van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika de afgelopen dagen afstand van de 82-jarige staatsman, die sinds een maand het doelwit is van een massale, almaar groeiende protestbeweging. Het regime brokkelt af – mogelijk met als resultaat dat het regime grotendeels in stand blijft.

Algerije zet in op ‘beslissend’ protest tegen president Bouteflika

Duizenden Algerijnen zijn vrijdag opnieuw de straat op gegaan. President Bouteflika heeft het definitief verbruid, het volk eist een datum voor de verkiezingen. ‘De politieke crisis is zo diep dat er geen andere uitweg meer is.

Algerijnse president Bouteflika (82) zwicht voor demonstranten en gaat niet op voor vijfde termijn

De belangrijkste eis van de demonstranten in Algerije is ingewilligd. President Abdelaziz Bouteflika stelt zich niet herkiesbaar. Maandagmiddag liet hij, na terugkeer van een verblijf van twee weken in een Zwitsers ziekenhuis, in een schriftelijke verklaring aan de natie weten niet langer een vijfde termijn te ambiëren. De 82-jarige president was sinds 1999 aan de macht.

Meer over