NieuwsGestrand in Turkije

Algerijnen gestrand en in quarantaine in Turkije

Ongeveer 1.500 personen, voor het merendeel Algerijnen, zijn in quarantaine gesteld in het noorden van Turkije nadat ze dagenlang hadden doorgebracht op het vliegveld van Istanbul. De Algerijnse autoriteiten hadden alle vluchten van en naar Algerije geschrapt en waren niet bereid gestrande staatsburgers in den vreemde op te halen.

Bussen vol met passagiers bij Istanbul Airport worden van de luchthaven vervoerd naar tijdelijke studentenhuizen.  Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Bussen vol met passagiers bij Istanbul Airport worden van de luchthaven vervoerd naar tijdelijke studentenhuizen.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Donderdagavond liet de Algerijnse regering weten dat de landgenoten toch gerepatrieerd zullen worden, zodra de periode van quarantaine voorbij is en allen zijn geïdentificeerd. ‘Alles gebeurt in samenwerking met de Turkse autoriteiten’, aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Op de Turkse televisie waren beelden te zien van vermoeid ogende jonge mannen die in bussen stapten. Zij hadden dagen in onzekerheid doorgebracht op de luchthaven van Istanbul, een van de grootste vliegvelden ter wereld.

Zo’n 2.000 mensen zaten deze week vast op de luchthaven, naast Algerijnen ook Tunesiërs, Jordaniërs en reizigers uit diverse Centraal-Aziatische landen. De Algerijnse regering had op 19 maart het vliegverkeer stilgelegd. Turkish Airlines en de Rode Halve Maan zorgden voor maaltijden.

De 1.500 mensen zijn ondergebracht in verlaten studentenhuizen in Karabük in het noorden van Turkije. Nergens in Turkije is de lucht zo sterk vervuild als in deze industriestad.

Meer over