SATIRE

Algemeen Dagblad: 'Ping Pong als slaapmiddel'

Totdat HNS op maandagochtend op de deurmat plofte, dreigde het NK tafeltennis van 1989 de geschiedenis in te gaan als een van de saaiste ooit. 'Ping pong als slaapmiddel', kopte het Algemeen Dagblad zelfs vilein.

Directie
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De namen van de winnaars, Mirjam Keen bij de vrouwen - 'miss tafeltennis' Bettine Vriesekoop sloeg een jaartje over - en Paul Haldan bij de mannen, waren nauwelijks verrassend te noemen. Het gezapige sfeertje verdween pas zondagavond laat. En hoe.

In het krantenoverzicht van het (vermaarde) radioprogramma Met het oog op morgen werd melding gemaakt van een 'opzienbarende publicatie' in HNS. Volgens chef olympische sporten Maup Dekster was in de Bossche Maaspoort een 'Aziatisch goksyndicaat' actief geweest.

Alle wedstrijden in het gemengd dubbel vanaf de kwartfinales waren beïnvloed door 'matchfixing', noteerde Dekster in zijn verslag. Niet eerder was dit woord opgedoken in de kolommen van een krant. Als enige lid van het journaille zag hij 'bellende Chinezen die de telefooncel in de hal urenlang bezet hielden terwijl ze de ene na de andere Caballero zonder filter opstaken.'

Toen de volgende dag andere media op de zaak doken, de NOS onder meer met Mart Smeets, besloot de NTTB een onderzoek in te stellen.

Maup Dekster werd voor zijn productie beloond met het 'Gouden Pennetje'. Daarnaast ontving hij een 'Tegel' in de categorie 'nieuws'. Voor HNS schrijft Dekster allang niet meer. Momenteel is hij 'senior editor' bij Omroep Zeeland.

undefined

Meer over