Alfonso komt over een uur langsrijden, daarna zal ik ter dood worden veroordeeld

De jonge koning Alfonso XII ontsnapt aan de dood.

Jonge koning op paard Beeld thinkstock
Jonge koning op paardBeeld thinkstock

Madrid, 29 oktober 1878
Op de 25ste is Alfonso 's middags teruggekeerd van het platteland en hij maakte in vol ornaat zijn rentree. Het was voor het eerst sinds de dood van Mercedes (Alfonso's echtgenote, red.) dat hij zich officieel in Madrid vertoonde. Zijn escorte wachtte hem op bij het station, aangezien hij een rijtoer door de stad wilde maken. Hij reed eerst naar de Atocha-kathedraal voor het Te Deum en toen via een omweg naar het paleis, terwijl wij de kortste weg namen.

De soldaten, in het gelid opgesteld in de versierde straten, slaagden er nauwelijks in de massa in bedwang houden; vrouwen wierpen bloemen en overal hoorde je Viva el Rey. Een man greep zijn kans en probeerde in het gedrang een aanslag op de koning te plegen. Vrijwel niemand merkte er iets van, maar de koning beschreef later zelf hoe de man een revolver op hem richtte en achter elkaar twee schoten loste.

Hij liet zijn paard meteen inhouden en vervolgde zijn weg alsof er niets aan de hand was. Pas na terugkeer in het paleis vertelde hij en cercle wat hem was overkomen. Glimlachend voegde hij eraan toe dat de man 'niet erg goed was in zijn vak'.

Precies op dat moment kwam de gouverneur van Madrid berichten dat de moordenaar een jongeman van 20 was die drie dagen eerder uit Tarragon was gekomen om de koning te doden, waarvoor hij een goede Engelse revolver had gekocht. Het staat vast dat hij niet alleen was, want net voor het schot was een stem gehoord die duidelijk ahora ('nu') riep.

In zijn kleding werd een dagboek gevonden, met als laatste tekst: 'Alfonso komt over een uur langsrijden; daarna zal ik ter dood worden veroordeeld.'

Maria de la Paz (1862-1946), jongere zus van de Spaanse koning Alfonso XII. Uit Through Four Revolutions; 1933.

undefined

Meer over