Alex introduceert digitale adviseur

Klanten van beleggersbank Alex kunnen vanaf vandaag gebruik maken van een virtuele beleggingsadviseur. De adviseur - in feite een aantal computerprogramma's dat op basis van historische koersen adviezen geeft - houdt vijfhonderd Europese aandelen in de gaten, en stuurt een bericht als hij vindt dat de belegger een fonds moet...

Douwe Douwes

De dienstverlening is beschikbaar voor beleggers die met een vermogen van minimaal 25 duizend euro bij Rabodochter Alex beleggen. Alex Assist kost de belegger 1 procent van het ingelegde vermorgen over de eerste 25 duizend euro, daarna daalt de prijs. Dat is ongeveer net zoveel als een vermogensbeheerder van een bank rekent. Het programma geeft iedere belegger persoonlijke adviezen, die afhankelijk zijn van de portefeuille en de mate waarin de belegger risico wil lopen.

Volgens directeur René Frijters hebben simulaties aangetoond dat beleggers die volgens het model zouden hebben belegd, de markt ruimschoots hebben verslagen.

Jarenlang academisch onderzoek heeft echter nog nooit aangetoond dat het mogelijk is om het jaar in jaar uit beter te doen dan de markt.

De markt van internetbeleggen is sterk in beweging. Maandag kondigde de Postbank aan dat het zijn tarieven fors verlaagd, nadat ABN Amro dat vorige maand al had gedaan. Later op de dag introduceerde prijsvechter Binck nieuwe tarieven, die alweer onder die van de Postbank liggen.

Alex veroverde zes jaar geleden als internetbank de markt door lagere tarieven te vragen dan de grote banken. Frijters heeft geen plannen om de tarieven van Alex nu weer te verlagen. 'We hoeven niet de goedkoopste te zijn', aldus de directeur.

Meer over