Aletta Jacobs van SGP staat haar mannetje

In Vlissingen staan drie vrouwen bij de eerste tien op de lijst van de SGP. Lilian Janse voert hem aan. 'Geweldig dat ze dit doet.'

VLISSINGEN - Lilian Janse kijkt wat onwennig om zich heen. Rechts van haar staat een cameraploeg, links een fotograaf, in het midden een journalist. De eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP doet maar net of ze hen niet ziet. 'Ik ben er in eerste plaats voor de Vlissingers', benadrukt ze.

Het is de laatste campagnedag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een spannend moment voor de Staatkundig Gereformeerde Partij, die in Vlissingen tenminste een zetel hoopt te winnen. In 2010 lukte dat niet; toen stapte de ChristenUnie uit de gezamenlijke fractie RPCU en kreeg de SGP honderd stemmen te weinig om in de raad te komen.

De 41-jarige Lilian Janse kreeg een golf van media-aandacht over zich heen toen ze zich in augustus verkiesbaar stelde. Sinds de oprichting van de SGP in 1918 was dat voor vrouwen verboden, maar onder druk van het Europese Hof paste de partij dit standpunt aan. Vrouwen zijn nu formeel welkom, al staat in het partijprogramma nog steeds dat hun roeping niet in de politiek ligt.

Landelijk partijleider Kees van der Staaij stelde zijn achterban begin 2013 nog gerust. Het zou volgens hem wel even duren voordat de eerste vrouw zich zou melden. Nee hoor, want daar was Lilian Janse al. Kordaat stapte ze naar voren, niet volledig beseffend dat ze geschiedenis schreef. Al snel werd ze vergeleken met Aletta Jacobs, Nederlands beroemdste feministe die vooropging in de strijd voor het vrouwenkiesrecht en als eerste vrouw een diploma aan de universiteit haalde.

'Nogal overweldigend', zegt de Zeeuwse nu over alle ophef. Voor Janse is het meer dan logisch dat ze iets bijdraagt aan haar geliefde stad. In Vlissingen is ze geboren. Hier heeft ze haar krantenwijk, hier gaat ze naar de kerk, hier skeelert ze met haar kinderen over de boulevard. Ze weet wat er speelt, ze kent de mensen. In Vlissingen wil ze blijven. 'Bruisend in de branding, met mijn voeten in het zand.'

Vanuit de liefde voor Gods woord zal ze politiek bedrijven, want dat is haar met de paplepel ingegoten. Vader Cees van der Weele zat jaren voor de RPCU in de raad en is nu vicevoorzitter van de SGP-fractie. Nu is het aan zijn dochter om de stad vooruit te brengen. En ze is niet alleen: op de lijst staan nog twee andere vrouwen, Mariet van Klinken (nummer 7) en Nellie van Dijk (nummer 9). Ook zij houden de Zeeuwse nuchterheid hoog. 'Ik ben maar een heel doodgewoon mens, hoor', zegt Van Klinken.

In gesprek met potentiele kiezers beweegt Janse zich wat gemakkelijker dan voor een camera. Ze luistert aandachtig naar de wensen van het winkelend publiek en barst hard in lachen uit als iemand een grapje maakt. Lang niet iedereen pakt een flyer van haar aan, maar sommigen, vooral ouderen, willen best een praatje met haar maken.

'Ik vind het geweldig dat ze dit doet', zegt Elly Haasnoot, die met haar man even een rondje centrum doet. 'Waarom zou een vrouw niet hetzelfde kunnen doen als een man? Ik lees het nergens in de Bijbel.' Toch gaat de stem van deze Vlissingse woensdag niet naar de SGP. 'Hun idealen gaan me een stapje te ver.'

In de strijd om de christelijke kiezer zal het bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan tussen SGP, CDA en de ChristenUnie. Dat wordt nog spannend, want de Zeeuwse kerkgangers bevinden zich vooral in gemeenten als Middelburg en Reimerswaal, waar de SGP momenteel wel in de raad is vertegenwoordigd. In de havenstad Vlissingen is het aantal christenen beperkt.

Over zware onderwerpen, zoals het homohuwelijk en abortus, krijgt Janse vandaag weinig vragen. 'Daar maken wij plaatselijk ook geen beslissingen over, dus dat is makkelijk.' Wel is ze ferm op het behoud van het aantal koopzondagen. 'Het zijn er nu 12, dat hoeven er echt niet meer te worden.' Ook wil ze de leegstand in Vlissingen aanpakken en is ze van plan een studentencampus neer te zetten.

Komt er woensdag toch en zetel, dan heeft de SGP voor het eerst een vrouwelijke volksvertegenwoordiger. 'Zo niet, gaat mijn leven gewoon door', zegt Janse. 'Maar het zou wel zonde zijn van alle energie die we in de campagne hebben gestoken.'

Dan slaat de Sint Jacobskerk half vier. Het flyeren zit er alweer bijna op, echtgenoot Ko komt zijn Lilian ophalen met de auto. Lekker naar huis. En dan? 'Frietjes eten, zoals we iedere zaterdag doen.'

Mariet van Klinken Nummer 7 op de SGP-lijst in Vlissingen

Elly Haasnoot Inwoonster Vlissingen

undefined

Meer over