Aleid Truijens: Islamles houdt kinderen juist af van 'meedoen'

Aleid Truijens
null Beeld
Beeld

Is islamles in het weekend een goede manier om kinderen te laten 'meedoen' in de Nederlandse samenleving? De gemeente Amsterdam reserveerde 12 miljoen euro voor de 'scholierenvergoeding', een extraatje voor kinderen uit arme gezinnen: 375 per jaar voor een basisschoolkind en 499 voor een middelbare scholier. Zodat die kinderen net als anderen naar een sportclub kunnen, of een eigen fiets kunnen hebben. Enkele andere gemeenten hebben soortgelijke potjes.

Via klokkenluiders kwam naar buiten dat een aantal moslims de regeling gebruikt om hun kinderen naar godsdienstles te sturen. Amsterdam betaalde in 2015 285 duizend euro uit aan gedeclareerde bonnetjes voor islamles. Daar komt nu een einde aan, omdat de meerderheid van de Amsterdamse raad dat wil, maar SP-wethouder Arjan Vliegenthart mokt dat hij de motie met tegenzin uitvoert. Hij geeft, zegt hij, het geld aan ouders en niet aan moskeeën (de Volkskrant, 4 maart). Waarom zou de gemeente bepalen of het geld besteed mag worden aan godsdienstles of balletles?

Dat is al te gemakzuchtig liberaal gedacht. Als je het goed vindt dat ouders met een minimuminkomen de 'scholierenvergoeding' aan islamles besteden, dan zeg je eigenlijk: wij denken dat het volgen van dat extra onderwijs in de vrije tijd - bij koranscholen of moskeeën, onderwijs waarbij de inhoud van de lessen varieert van gematigd tot salafistisch - ertoe bijdraagt dat deze kinderen 'meedoen' en bijdraagt tot integratie. Daarvoor was dit geld volgens de gemeente zelf immers bedoeld.

Het geld is oneigenlijk gebruikt. Als je kinderen op hun vrije middag urenlang naar islamles laat gaan, houd je ze af van 'meedoen'; je houdt ze weg van andere Nederlandse kinderen. En je negeert hun kinderwensen, hun geluk. Als jouw ouders dit geld uitgeven aan islamles, kun je dus niet op een voetbalclub of op gitaarles, hoezeer je daarvan ook droomt. Jijzelf kan op zaterdagmiddag ook maar één ding tegelijk doen: meevoetballen met de F'jes, naar de toneelclub of streetdance. Of: koranteksten en Arabische woordjes stampen.

Tijdens islamles gebeurt veel meer, zeggen de voorstanders. Zoals Ahmed Marcouch (PvdA), die met warmte aan zijn lessen in de Al Kabir-moskee terugdenkt. Hij vindt het declaratieverbod 'rieken naar hypocrisie'. Kinderen die die lessen bezoeken 'doen het vaak beter op school en hangen minder op straat'.

Ook al zou dat zo zijn, dan zijn dat onbedoelde bijeffecten van godsdienstles. Wie sport, is ook van de straat, leert ook beter en maakt wellicht vriendjes in andere bevolkingsgroepen. Ook muziek, tekenen en dans zijn geweldig voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Marcouch vindt trouwens niet dat ouders de gift aan álle islamlessen mogen besteden; hij is bezorgd over wat kinderen leren in salafistische moskeeën. De gemeente moet 'goede' instellingen steunen. Niks vrijheid dus. Tikje hypocriet.

Je kunt niet voorkomen dat ouders hun kinderen naar buitenschoolse islamles te sturen, of naar bijbelles. Dat staat hun vrij. Maar gemeenschapsgeld is daar niet voor. Wij hebben in Nederland scholen met religieuze beginselen, islamscholen, reformistische scholen. Daar wordt door de overheid bekostigd godsdienstonderwijs gegeven. De inspectie mag die lessen, anders dan in de moskee, controleren. Of er bijvoorbeeld geen dingen worden gepropageerd die in strijd zijn met onze wet, zoals vrouwen slaan en homo's discrimineren.

Kom op, gemeenten, zorg dat dit geld voortaan goed besteed wordt. Leg vast, dat kan best, dat deze vergoeding bedoeld is voor sport en cultuur, en voor aankopen als fietsen en computers. Die dingen heb je echt nodig om 'mee te doen'.

Aleid Truijens is schrijfster, literatuurrecensente en biografe. Reageren? opinie@volkskrant.nl

Meer over