Albanië krijgt breed kabinet tot verkiezing

President Sali Berisha en de leiders van alle politieke partijen van Albanië hebben zondag een akkoord gesloten over de vorming van een regering van nationale eenheid, die voor juni nieuwe verkiezingen zal houden....

Reuter, AFP

TIRANA

'Wij zijn blij met deze verklaring, maar voorlopig blijven we erbij dat Berisha moet aftreden voordat wij onze wapens inleveren', zei generaal b.d. Agim Gozhita, die eerder op de dag was gekozen tot leider van de nieuwe bestuursraad in Gjirokaster. Deze stad, waar veel etnische Grieken wonen, was zaterdag overgenomen door opstandige burgers. Ook een grote legerbasis in de nabijheid viel in hun handen.

Niet bekend

De opstandelingen in Gjirokaster zeiden dat ze bezig waren te overleggen met de opstandelingen in Sarande en Vlore over hun reactie op de beloftes van president Berisha en de politieke partijen. Ook in Sarande reageerde de nieuwe bestuursraad argwanend, maar in Vlore klonken vreugdeschoten en granaatontploffingen.

Met Gjirokaster hebben de gewapende burgers nu niet meer alleen de zuidelijke kuststrook in handen, maar ook een flink deel van het binnenland. Ook de belangrijkste douanepost aan de Griekse grens werd gisteren in de steek gelaten door de douane, de politie, de militairen en de paspoortcontrole.

Het akkoord van Tirana kwam tot stand na twee dagen van buitenlandse pressie door, onder anderen, minister Van Mierlo namens de Europese Unie, de Nederlandse christen-democraat Van der Linden namens de Raad van Europa, en de vroegere Oostenrijkse bondskanselier Vranitzky namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Uiteindelijk staakte Berisha zijn verzet tegen een coalitie met de socialisten, de opvolgers van de communistische partij die vijftig jaar lang met straffe hand over Albanië hebben geheerst. 'Gisteravond was ik daar nog categorisch tegen, maar er is zoiets als een morele verplichting', zei de president in een televisietoespraak.

De opstandelingen in het zuiden krijgen een week de tijd om hun wapens over te dragen. Generaal Gozhita heeft de jongeren van onder de 18 in Gjirokaster bevolen de buitgemaakte wapens in te leveren, nadat daar een man van 22 was gedood door de vreugdesalvo's van zijn tienjarig broertje.

Meer over