Albanezen bereid met Joegoslavië te onderhandelen

In Kosovo is een compromis over een politieke Albanese coalitie, die met Servië moet onderhandelen over vrede en autonomie, vrijwel rond....

AFP, AP, Reuters

PRISTINA

De informele Albanese leider Ibrahim Rugova informeerde de Europese 'trojka', die gisteren Pristina bezocht, hierover. Politieke samenwerking tussen alle Albanese krachten is cruciaal voor eventuele onderhandelingen met de Joegoslavische president Slobodan Milosevic.

Met name de Amerikanen spannen zich geweldig in om de ruziënde fracties van Kosovo-Albanezen tot een onderhandelingsteam samen te smeden. Volgens James P. Rubin, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, is de Amerikaanse gezant Christopher Hill bezig met Rugova en andere Albanese politici in Kosovo een 'alle-partijen-coalitie' te vormen.

Volgens een westerse diplomaat die bij dit diplomatieke project is betrokken, zou Ibrahim Rugova de coalitie níet gaan leiden. De diplomaat verklapte tevens dat gisteren al de samenstelling van het Albanese onderhandelingsteam zou worden bekendgemaakt. 'Maar ze wilden nu toch eerst een mandaat uitwerken.'

De UCK-leiding in Likovac is pas gisteren aangeboden om mee te doen aan de politieke onderhandelingen. Dit aanbod ging overigens niet uit van Rugova en zijn Democratische Liga, maar van de rivaliserende splinterpartij 'Albanese Democratische Beweging' van Mehmet Hajrizi.

Het UCK heeft eerder een diplomatieke oplossing voor de Kosovo-crisis verworpen, omdat de guerrillabeweging louter een onafhankelijke staat Kosovo nastreeft. Gevreesd wordt dat het vernietigende Servische offensief de UCK-leiders nu juist niet zal verleiden tot diplomatie.

De 'trojka' van de Europese Unie, die gisteren in Pristina poolshoogte kwam nemen, heeft opgeroepen alle geweld 'onmiddellijk te staken'. De 'trojka' staat onder leiding van de Oostenrijkse diplomaat Albert Rohan. Hij bevestigde nog eens dat de Unie Rugova blijft steunen.

De Europese Unie maakt zich zorgen over de Servische belegering van Junik, een plaatsje in het zuidwesten van Kosovo, op tien kilometer van de Albanese grens. Naar schatting duizend UCK-strijders zouden daar in de val zitten. Het persbureau Tanjug meldde dat 'een aantal' van hen zich bij Junik heeft overgegeven. Volgens hen zijn de UCK-leiders gevlucht.

Zie ook pagina 5

Meer over