Nieuws

Albanese twee dagen na verkiezingen in Australië al beëdigd als premier

Anthony Albanese is maandag al beëdigd als de nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts twee dagen na de verkiezingen en nog voordat de definitieve uitslag bekend is. Zo is het bijvoorbeeld nog niet zeker of de 59-jarige Labor-leider kan rekenen op een absolute meerderheid.

Redactie
Anthony Albanese legt de eed af. Beeld via REUTERS
Anthony Albanese legt de eed af.Beeld via REUTERS

De snelle beëdiging van Albanese als 31ste premier van het land heeft te maken met zijn eerste taak als regeringsleider. Nadat hij maandag de eed had afgelegd, reisde hij naar de Japanse hoofdstad Tokio om zijn eerste internationale top bij te wonen. De topontmoeting, Quad genaamd, vindt traditioneel plaats tussen de leiders van Australië, de Verenigde Staten, Japan en India.

Naast Albanese werden in Canberra ook Richard Marles, de nieuwe minister van Werkgelegenheid, Katy Gallagher, de nieuwe minister van Financiën, en Penny Wong, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, beëdigd. Wong, die in Maleisië is geboren maar in Australië opgroeide, wordt de eerste Australische minister van Buitenlandse Zaken die in het buitenland is geboren.

Klimaatverandering

Na zijn beëdiging beloofde Albanese om Australië meer richting hernieuwbare energie te sturen. Het klimaat was één van de grote verkiezingsthema’s in het land, dat de afgelopen jaren getroffen werd door enorme natuurbranden en overstromingen. Albanese zei zich daarvoor te zullen gaan inzetten.

De zittende conservatieve premier Scott Morrison, een fervent aanhanger van de steenkoolindustrie, kreeg de laatste jaren juist veel kritiek te verduren vanwege zijn weinig voortvarende klimaataanpak en de wijze waarop zijn regering reageerde op de hevige overstromingen eerder dit jaar.

Meer over