Albanese justitie eist celstraffen tegen vijf Grieken

Albanese officieren van justitie hebben maandag gevangenisstraffen uiteenlopend van zeven tot negen jaar geëist tegen vijf etnische Grieken die zijn beschuldigd van spionage voor de Griekse geheime dienst....

AFP, Reuter

TIRANA

Wanneer de Grieken daadwerkelijk worden veroordeeld, kan dit leiden tot een verdere escalatie van de ruzie tussen Albanië en Griekenland over wat Athene ziet als een politiek proces. De Albanese officieren van justitie besloten gisteren de beschuldiging van verraad, waarop in bepaalde gevallen de doodstraf staat, te schrappen omdat deze strafbepalingen nog stammen uit de stalinistische tijd.

Theodhori Bezhani (61), Vangjel Papakristo (51), Panajot Marto (55), Kosta Qirjako (39) en Irakli Sirma (52) ontkennen schuldig te zijn aan de aanklacht. Vier van hen zeggen fysiek en mentaal gedwongen te zijn een bekentenis af te leggen, die zij later voor de rechtbank weer introkken. De mannen zijn leidende figuren binnen de etnisch Griekse organisatie Omonia.

Zij werden in april gearresteerd na een overval op een militair grenskamp waarbij twee Albanezen om het leven kwamen. Tirana beschuldigde Griekenland van de overval, maar Athene ontkent.

Het proces gaf aanleiding tot hernieuwde spanning tussen de Balkanbuurlanden, wier relatie al langer onder druk stond vanwege de situatie van de Griekse minderheid - 60 duizend volgens Tirana, 300 duizend volgens Athene - in Albanië. Griekenland heeft een Albanees voorstel voor onderhandelingen over het dispuut afgewezen.

Athene heeft naar eigen zeggen inmiddels 20 duizenden van de in totaal 300 duizend illegale Albanezen uitgewezen als represaillemaatregel voor het proces in Tirana.Gisteren werden achthonderd illegale Albanezen gearresteerd, van wie het merendeel in Attica. Velen werden daarop bij de plaats Kakavia de grens over gezet.

Meer over