Albanese delegatie ondertekent akkoord

De Albanese delegatie heeft gisteravond in Parijs eenzijdig het vredesplan voor Kosovo van de Contactgroep ondertekend. De onderhandelaars geven de Servische delegatie waarschijnlijk tot woensdag de tijd hetzelfde te doen....

De korte ondertekeningsceremonie van de Albanezen vond gisteravond plaats om kwart voor zeven. Volgens delegatielid Surroi is de conferentie wat de Albanezen betreft nu voorbij en pakken zij hun koffers.

Met de ondertekening doen de Albanezen officieel afstand van hun eis voor een onafhankelijk Kosovo en nemen zij genoegen met autonomie. In het akkoord staat echter dat over drie jaar de status van Kosovo opnieuw bekeken moet worden.

Van de drie internationale onderhandelaars tekenden alleen de Amerikaan Hill en de Oostenrijker Petritsch (namens de EU). De Rus Majorski weigerde. Rusland is een bondgenoot van Servië en is fel gekant tegen een internationale troepenmacht in Kosovo onder NAVO-vlag.

De onderhandelaars willen vandaag nog een laatste ontmoeting hebben met beide delegaties. Daarna zullen de onderhandelingen voor enkele dagen worden opgeschort om de Servische delegatie de gelegenheid te geven in Belgrado met president Milosevic te overleggen, zo meldden diplomaten gisteravond. Waarschijnlijk krijgen de Serviërs tot woensdag de tijd.

De Servische delegatieleider Milutinovic ontweek gisteren de pers. Een woordvoerder van president Milosevic zei in Belgrado dat de Servische delegatie zich 'niet zal laten chanteren'. Hij herhaalde de Servische bezwaren tegen de gewijzigde tekst van het vredesplan, waarin de Albanezen een hand zouden hebben.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright erkende gisteren dat 'niets erop wijst dat de Serviërs bereid zijn tot tekenen'. Als Belgrado echter niet inbindt, zijn NAVO-luchtacties onvermijdelijk en kan zij niet instaan voor de gevolgen, aldus de minister. De militaire top van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gisteren gewaarschuwd voor de grote risico's die luchtacties tegen Joegoslavië met zich meebrengen.

Meer over