Alarm over geweldsgolf op Corsica

'De hele bevolking moet in het geweer komen om deze golf van geweld tot staan te brengen.' Met die dringende oproep vroeg Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, de Corsicanen die iets weten over de moorden op het eiland zich te melden. 'Er zijn mensen die weten wie de opdrachtgevers zijn. Ze zijn op de hoogte maar ze zwijgen. De overheid alleen kan niets.'

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Jacques Nacer, voorzitter van de Kamer van koophandel van Ajaccio, was woensdag het zeventiende slachtoffer van dit jaar. Het maakt Corsica (310 duizend inwoners) tot de crimineelste regio van Europa. De moorden vinden plaats in alle delen van het Île de beauté, in steden maar ook op het platteland.

Nacer werd doodgeschoten door een schutter met bivakmuts op toen hij bezig was zijn kledingwinkel in het voetgangersgebied van Ajaccio af te sluiten. Het ging om een afrekening, geld of goederen worden niet vermist.

Een paar weken eerder werd een andere notabele van het eiland achter het stuur van zijn Porsche doodgeschoten bij een benzinestation. Slachtoffer Antoine Sollacero had als topadvocaat een aantal bekende separatisten verdedigd, zoals Yvan Colonna, veroordeeld voor de moord op prefect Claude Erignac in 1998. Sollacero stond te boek als een man met nationalistische sympathieën. Nacer was juist altijd bij de politiek uit de buurt gebleven.

Veel sporen leiden naar Alain Orsoni, een van de grondleggers van de Mouvement pour l'Autodétermination (MPA), een onafhankelijkheidsbeweging. Orsoni mag het Franse grondgebied niet verlaten omdat onderzoek wordt gedaan naar zijn betrokkenheid bij eerdere gewelddadige afrekeningen. Hij keerde in 2008 naar Corsica terug nadat hij dertien jaar geleden de wijk had genomen naar Zuid-Amerika. Deze zomer ontsnapte hij zelf aan een moordaanslag.

Orsoni is voorzitter van voetbalclub AC Ajaccio, die uitkomt in de Franse hoogste divisie. Nacer was secretaris van die club, Sollacero was advocaat van Orsoni. Ook andere figuren uit Orsoni's entourage werden de afgelopen jaren vermoord. Tegen het dagblad leParisien zei hij voorgoed uit Frankrijk te willen vertrekken zodra het onderzoek is afgerond.

Achtereenvolgende regeringen hebben zich de afgelopen jaren stukgebeten op de Corsicaanse misdaad, die veel trekken gemeen heeft met de Italiaanse maffia en vaak nauwe banden onderhoudt met onafhankelijkheidsbewegingen.

Lionel Jospin beloofde ooit 'een persoonlijke zaak' van de bestrijding ervan te maken, ook Nicolas Sarkozy zou paal en perk stellen aan de criminaliteit. Een maand geleden nog kondigde eerste minister Jean-Marc Ayrault een pakket maatregelen af om de moorden te stoppen.

undefined

Meer over