Alarm over babyvoeding en chocomelk

Twee voedingsbedrijven hebben consumenten donderdag gealarmeerd over verontreinigde kindervoeding. Nutricia heeft 127 duizend potjes Olvarit babyvoeding uit de winkels teruggehaald omdat er mogelijk glassplinters in zitten, Campina heeft op 2200 basisscholen chocolademelk opgehaald die is verontreinigd met een schoonmaakmiddel....

Zowel Campina als Nutricia stellen dat er geen kinderen ziek zijn geworden. Wel kreeg Campina klachten van vijf scholen over een chemische smaak aan de chocolademelk. Sommige kinderen zouden last van hun maag en darmen hebben gehad.

Directeur Bas van den Berg van Campina Nederland stelt dat de vervuiling met het reinigingsmiddel natriumhydroxide, (‘minder dan 1 procent’) te klein is om ziekte te veroorzaken en wijt ziekteverschijnselen aan de ‘griepmaand’ december.

‘Wij zijn verbijsterd’, zegt Ans Vessies van de stichting Ouders en Coo. ‘Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als de verontreiniging groter was, dan waren de waarschuwingen misschien wel te laat gekomen.’

Campina heeft 50 duizend pakjes chocolademelk opgehaald met de houdbaarheidsdata 18 en 19 december. Het schoonmaakmiddel kwam erin door een lekke klep in een machine. De chemicaliën kunnen een branderig gevoel in de keel veroorzaken, zegt directeur Van den Berg. Alle ouders en kinderen van de betreffende scholen krijgen een uitlegbrief met excuses en een presentje toegestuurd.

Voedingsproducent Nutricia heeft donderdag ‘voor de zekerheid’ 127 duizend potjes peutervoeding, in de variant tuingroenten met rijst, laten terughalen uit de supermarkten in Nederland en België. Het gaat alleen om potjes met de houdbaarheidsdatum 3 augustus 2008.

De maaltijdpotjes zijn bestemd voor baby’s en peuters vanaf vier maanden. Consumenten wordt opgeroepen deze potjes niet te gebruiken.

Volgens een woordvoerder van moederbedrijf Numico heeft het bedrijf gereageerd op een klacht bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Een consument zei kleine glassplinters te hebben aangetroffen. Het gruis zat tussen het deksel en de buitenkant van het glazen potje. ‘In onze fabriek in Polen, waar deze maaltijdvariant wordt geproduceerd, werd het niet door de röntgenapparatuur opgemerkt. Wij controleren op glas ín het potje, niet aan de buitenkant’, zegt de woordvoerder.

Op basis van deze klacht heeft de VWA dertig potjes uit dezelfde partij gecontroleerd bij supermarkten. Woensdag werd op een daarvan glasgruis aangetroffen en heeft Nutricia besloten de hele partij terug te halen.

Deze zogenoemde batch was aan de hand van de productiecodes ‘tot op het uur te traceren’. Het bedrijf sluit uit dat andere maaltijdvarianten met hetzelfde euvel kampen.

De laatste keer dat Nutricia te maken kreeg met een grote terugroep-actie, was in november 1993, toen het vlees in 1 miljoen potjes peutervoeding bleek verontreinigd met een desinfectiemiddel.

Opvallend detail: in diezelfde week haalde ook Campina 68 duizend pakjes chocolademelk terug bij scholen na een besmetting met een reinigingsvloeistof.

Meer over