Al-Zawahiri roept op tot opblazen olievelden

De tweede man van Al Qa’ida, Ayman al-Zawahiri, heeft een oproep gedaan om olie-installaties in de Golf aan te vallen....

Dat zei al-Zawahiri in een video-boodschap die de Arabische nieuwszender Al Jazeera woensdag heeft getoond. Het gaat om een band waarvan fragmenten al op 19 september zijn uitgezonden.

Aanvankelijk leek het een nieuwe boodschap van Al Qa’ida waarin ook werd gemeld dat Osama bin Laden de organisatie nog leidt.

Maar de band dateert van voor de aardbeving op 8 oktober in Pakistan, waarbij volgens geruchten Bin Laden om het leven zou zijn gekomen. De laatste videoboodschap waarop Bin Laden te zien was dateert van eind 2004.

In oktober 2003 werd een Franse supertanker nabij Jemen opgeblazen met 400 duizend vaten Saudische olie. Maar de meeste aanvallen op de olie-infrastructuur werden uitgevoerd in Irak zelf.

De afgelopen maand is de olie-export van Irak door aanvallen op pijpleidingen voor de derde achtereenvolgende maand teruggelopen tot het laagste sinds een jaar. De olieproductie bedroeg 1,24 miljoen vaten per dag, een derde van wat na de val van Saddam werd verwacht.

Op de band roept Al-Zawahiri, de lijfarts van Bin Laden, Iraakse Arabieren, Koerden en Turkmenen ‘wier handen niet door de Amerikanen zijn besmet’ op de handen in elkaar te slaan om het gat te vullen dat zal ontstaan door het vertrek van de Amerikanen uit Irak.

‘Ik roep alle mujahedin op zich aaneen te sluiten en samen te werken om de aanstaande overwinning in Irak te bewerkstelligen’, zegt hij.

Meer over