Al Zawahiri dreigt met jihad tegen VN-macht in Darfur

De tweede man van het terreurnetwerk Al Qa’ida, Ayman al Zawahiri, heeft moslims opgeroepen een heilige oorlog te beginnen tegen een VN-vredesmacht als die wordt ingezet in het West- Sudanese Darfur...

AFPReuters en AP

In een vrijdag verschenen videoboodschap riep hij moslims op ‘jullie land te verdedigen tegen kruisvaarders die gemaskeerd zijn als Verenigde Naties (troepen). Niets zal je beschermen, behalve een jihad (heilige oorlog)’.

In de op internet geplaatste video haalde hij ook fel uit naar de Amerikaanse president Bush en de paus. De Egyptenaar noemde Bush een ‘liegende mislukking’ die heeft gefaald in zijn oorlog tegen Al Qa’ida. ‘Drieënhalf jaar is verstreken (sinds de arrestaties van Al Qa’ida-verdachten in verband met de aanslagen van 11 september 2001). ‘Wat is met ons gebeurd? We hebben aan kracht gewonnen en we zijn nog meer bereid tot martelaarschap’, aldus de terroristenleider.

Al Zawahiri betitelde de paus als een ‘charlatan’ wegens diens omstreden toespraak in Duitsland. ‘Deze charlatan beschuldigde de islam ervan dat die onverenigbaar is met redelijk denken, terwijl hij vergeet dat zijn eigen christendom onacceptabel is voor een zinnige denker’, aldus Zawahiri.

Meer over