Al-Zarqawi was negatief over opstand

De opstandelingen in Irak zien zich gesteld voor een ‘deprimerende situatie’ en het uitlokken van een oorlog tussen de VS en Iran is de beste weg uit de crisis....

Reuters en AP

Zijn dood betekent het begin van het einde van Al Qa’ida in Irak, aldus de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mouwafak al-Rubaie.

Het document dat van Al-Zarqawi’s hand zou zijn, is donderdag gedeeltelijk vrijgegeven door Al-Rubaie. De authenticiteit ervan kon echter niet worden vastgesteld. Ook staat erin dat de groepering van plan was de betrekkingen tussen de VS en hun shi’itische bondgenoten in Irak te verstoren.

In Al-Zarqawi’s schuilplaats, waar de leider van Al Qa’ida in Irak vorige week door een Amerikaanse aanval werd gedood, is een ‘schat aan informatie’ gevonden, aldus Al-Rubaie. Volgens hem betekent de vondst (een USB-stick, een laptop en documenten) het begin van het einde van Al Qa’ida in Irak. Uit de documenten blijkt dat het terroristennetwerk er slecht voor staat; in politieke zin en qua bewapening, aldus Al-Rubaie. Hij zei dat Irak en de VS inzicht hebben gekregen van de schuilplaatsen van de opstandelingen, de namen van de leiders en hun bewegingen.

Over de vermoedelijke identiteit van Al-Zarqawi’s opvolger, Abu Hamza al-Muhajir, is meer bekend gemaakt. Volgens het Amerikaanse leger betreft Abu Ayyub al-Masri, eveneens een pseudoniem. Hij zou een explosievendeskundige zijn die een sleutelfiguur was in het terroristennetwerk in Irak en verantwoordelijk was voor het overbrengen van strijders van Syrië naar Bagdad. De Egyptenaar zou in Afghanistan zijn opgeleid, en sinds 1982 terrorist zijn. Op internet heeft hij verklaard de koers van Al-Zarqawi te willen voortzetten.

Het financiële budget dat de Verenigde Staten beschikbaar hebben gesteld voor de wederopbouw in Irak, is bijna op. Ook zijn er weinig resultaten geboekt. Dit schreef donderdag het Amerikaanse dagblad The Christian Science Monitor. De krant baseert zich onder meer op het recente rapport van de speciale inspecteur voor Iraakse wederopbouw. Voor de wederopbouw was 20 miljard dollar beschikbaar. Eind dit jaar sluit het fonds dat de Amerikaanse hulp stroomlijnt; het zogenoemde Iraq Relief and Reconstruction Fund (IRRF).

Het aantal Amerikaanse militairen dat sinds de inval in Irak (maart 2003) is omgekomen is nu 2,500, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag. Het aantal gewonden aan de Amerikaanse kant is 18,490. Tienduizenden Irakezen zijn gesneuveld.

Gemiddeld komen twee Amerikaanse militairen per dag om. In een doorsnee maand worden 64 doden geteld. De dodelijkste maand was november 2004, waarin de Amerikaanse troepen een offensief uitvoerden op de stad Falluja. 137 Amerikanen sneuvelden. De meeste slachtoffers maken bommen langs de kant van de weg en autobommen.

Een daling van het aantal Amerikaanse doden vanaf november 2005 werd gekeerd in april 2006. In die maand en in mei vielen meer doden dan gemiddeld. ‘Zij (de opstandelingen red.) passen zich snel aan en zijn veerkrachtig’, aldus defensiedeskundige Ted Carpenter van de Amerikaanse denktank Cato Institute.

In Bagdad werden op de tweede dag van een groot veiligheidsoffensief opnieuw tienduizenden militairen en politieagenten ingezet.

Meer over