Al-Zarqawi verklaart democratie de oorlog

Terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi heeft gisteren op een geluidsband iedereen die als kandidaat of kiezer deelneemt aan de verkiezingen, aanstaande zondag, in Irak de oorlog verklaard....

Rebellen, die meermalen hebben gedreigd de verkiezingen op 30 januari te zullen verstoren, bliezen zondag een stembureau op in Hillah en bestormden een politiebureau in Ramadi, dat bekend staat als een verzetsbolwerk. Zaterdag werd in Mosul een Amerikaanse militair doodgeschoten.

De terreurgroep Iraakse Verzets Beweging liet zaterdag in een videobooschap weten acht Chinese gijzelaars te hebben vrijgelaten. De terreurgroep zei tot dat besluit te zijn gekomen, nadat Peking een oproep had gedaan aan zijn burgers niet naar Irak te gaan. De Chinese autoriteiten bevestigden dat de acht landgenoten in veiligheid waren op de ambassade in Bagdad.

'Wij verklaren de oorlog aan het kwaad van de democratie en allen die deze ideologie volgen', zei een stem die zichzelf Abu Musab al-Zarqawi noemde. De door Osama bin Laden gezegende leider van 'Al Qa'ida in Tweestromenland' noemde Iraakse parlementskandidaten 'schijnheiligen' en kiezers 'ongelovigen'. Al-Zarqawi zei dat de VS shi'itische moslims aan de macht willen brengen en riep daarom de soennitische minderheid op tot een 'heilige oorlog'.

In interviews voor de Amerikaanse televisie erkende Negroponte dat Iraakse functionarissen en veiligheidstroepen steeds vaker bedreigd en geïntimideerd worden door rebellen. Hij wees vooral op de soennitische driehoek: het gebied ten noorden en westen van Bagdad. 'Er zullen enkele probleemgebieden zijn. Maar ook daar wordt alles gedaan om Irakezen in staat te stellen te stemmen.'

In de provincie Nineve in het noorden van Irak zou nog maar de helft van de veiligheidsmacht die voor de verkiezingen is vereist, is gerekruteerd, zei het hoofd van de regionale kiescommissie, Khaled Kazar. De Iraakse interim-premier Ayad Allawi zei voor de Arabische tv-zender Al-Arabiya dat het Iraakse volk vastberaden is en zich niet door terroristen zal laten intimideren.

Slechts 16 procent van de 1,2 miljoen Irakezen in het buitenland heeft zich tot dusver laten registeren als kiezer. In Iran heeft 51 procent van de Iraakse emigranten zich laten registeren. Tot morgen kunnen Irakezen zich als kiezer laten inschrijven. In Nederland heeft 35 procent van de Irakezen zich laten registeren, in de VS slechts 7 procent.

Meer over