Al twintig jaar weinig geluk met keuze leider

De VVD heeft een lange traditie van touwtrekken om het leiderschap van de partij. Een chronologisch overzicht:..

Van onze verslaggever

1986: De winst van tien zetels die de VVD boekte bij de verkiezingen van 1982, is de partij vier jaar later nagenoeg weer kwijt. Het verlies van negen zetels kost lijsttrekker Ed Nijpels de kop. De VVD-fractie wil dat minister Rudolf de Korte van Binnenlandse Zaken de nieuwe politiek leider wordt. De Korte wil echter niet en schuift buitenlandspecialist en Kamerlid Joris Voorhoeve naar voren.

1990: Op een door hem zelf belegde fractievergadering in Garderen legt Voorhoeve het voorzitterschap van de VVD-fractie neer. Hoewel de schade van de verloren gemeenteraadsverkiezingen beperkt is gebleven, zegt VVD-voorzitter Ginjaar signalen uit de partij te hebben gekregen die Voorhoeve ‘stof tot nadenken’ moeten geven. Oud-minister van Defensie Frits Bolkestein is de opvolger van Voorhoeve, die in 1989 het CDA-VVD-kabinet Lubbers II liet vallen.

2002: Onder Bolkestein is het rustig in de fractie. Maar zijn opvolger Hans Dijkstal ziet zich genoodzaakt op te stappen na de geruchtmakende verkiezingen van 2002, waarin de partij veertien zetels verliest. Minister van Financiën Gerrit Zalm volgt Dijkstal op.

2003: Zalm wordt minister in het kabinet Balkenende II. Oud-minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw Jozias van Aartsen wordt de nieuwe VVD-voorman.

2006: Van Aartsen, die nooit onomstreden is geweest in de partij, houdt de eer aan zichzelf na de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen. Willibrord van Beek fungeert als tussenpaus totdat Mark Rutte een verkiezing onder VVD-leden wint en als lijsttrekker de verkiezingen ingaat.

Meer over