Al Shabaab verbiedt voedselhulp

Somalische strijders van de streng islamitische Al Shabaab hebben het Rode Kruis verboden nog langer voedsel te distribueren in het zuiden van Somalië, waar de bevolking tracht te herstellen van de grote hongersnood van het afgelopen jaar.

MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Bijna geen enkele westerse hulporganisatie is nu nog aanwezig in de regio, waar de hongerdood dreigt voor 250 duizend Somaliërs. Al Shabaab, dat banden onderhoudt met de terreurorganisatie Al Qaïda, beweert dat het Internationale Rode Kruis bedorven voedsel heeft uitgedeeld.

Het Rode Kruis, dat geen commentaar wenst te geven, was de laatste organisatie die nog op grote schaal voedsel distribueerde in centraal- en zuid-Somalië, waar een aantal gebieden onder controle staan van Al Shabaab.

Eind november legde Al Shabaab al zestien andere westerse hulporganisaties aan banden, waaronder Unicef en de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie). Hun kantoren werden overvallen door milities die voorraden plunderden. De voedselhulp moest worden gestaakt.

De meeste hulporganisaties zijn sinds de jaren zeventig onafgebroken aanwezig geweest in het door oorlog verscheurde land. Somalië kampt met de ergste droogte sinds zestig jaar. Volgens de Verenigde Naties is het land het toneel van de ernstigste humanitaire crisis ter wereld.

Het Rode Kruis staakte afgelopen maand zijn voedsel- en zadendistributie voor 1,1 miljoen Somaliërs in het zuiden. Dit na tegenwerking door lokale gewapende groepen, waaronder Al Shabaab. Trucks met voedsel waren tegengehouden rond Jowhar, een stad op circa anderhalf uur rijden van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Daarin zaten onder meer bonen, rijst en olie. Het is onduidelijk of het om hetzelfde voedsel gaat dat volgens Al Shabaab bedorven zou zijn.

Ook al verliest Al Shabaab de laatste tijd aan terrein, de meeste grote organisaties hebben hun internationale staf teruggetrokken en sturen hulpprojecten aan vanuit Nairobi, hoofdstad van buurland Kenia. Alleen Artsen zonder Grenzen is aan het verbod ontsnapt en verleent nog medische zorg in door Al Shabaab gecontroleerde gebieden. Maar ook deze hulporganisatie werkt alleen nog met lokale medewerkers. 'We kunnen ons nu alleen richten op levensreddende zorg, met name van ondervoede mensen', zegt Bruno Jochum, logistiek directeur bij het hoofdkantoor van Artsen zonder Grenzen in Genève. 'Het is duidelijk dat Al Shabaab geen internationale hulpverleners toestaat.' De gevolgen zijn volgens hem ernstig. 'Het aantal artsen in Somalië is belachelijk laag, een paar dozijn. Ook bestaat er geen universitaire medische opleiding. Belangrijke hulp, zoals epidemiologisch onderzoek naar ondervoeding of vaccinatiecampagnes vergt gespecialiseerde kennis van buiten.'

Artsen zonder Grenzen zag zich begin januari tot zijn eigen afschuw genoodzaakt twee ziekenhuizen in Mogadishu te sluiten.

undefined

Meer over